Girona aposta per treure els vehicles dels firaires de la Devesa per reduir l'impacte sobre el parc

L'alcaldessa reconeix que no és "factible" fer-ho en només un any

L'Ajuntament de Girona vol treure de la Devesa els vehicles dels firaires que, durant les Festes de Sant Narcís, omplen el parc. Es tracta tant de camions i remolcs usats per transportar les atraccions com també de caravanes on viuen els firaires.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, reconeix que estan estudiant diferents solars alternatius i també quin tipus de vehicles són els primers en treure del parc, amb l'objectiu de reduir l'impacte ambiental que pateix la Devesa durant els dies de les fires.

Ara bé, l'alcaldessa reconeix que no és "factible" fer-ho només en un any ja que han fet un recompte dels vehicles i n'han comptabilitzat 465. Per això, Madrenas parla d'aplicar aquesta mesura "a mig termini". D'altra banda, l'alcaldessa ha fet una valoració molt positiva de les festes i ha assegurat que han aconseguit que recuperin "l'esperit de la festa major tradicional".

Ampliació:

La Devesa és, des de fa molts d'anys, el lloc escollit per situar totes les atraccions de les fires. A més, els firaires deixen dins del part tant remolcs com camions amb els que transporten les atraccions i també caravanes on viuen durant els dies que duren les festes. L'ajuntament s'ha mostrat preocupat per l'impacte que tots aquests vehicles provoquen sobre el parc i n'ha fet un recompte. Aquest any s'han detectat fins a 465 vehicles dins del parc.

Amb aquesta informació, el consistori treballa per buscar solars alternatius on derivar aquests vehicles. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha explicat que el projecte no és "factible" de fer només en un any i que, per tant, ho faran de manera progressiva. Segons comenta, cal destriar quins vehicles són "imprescindibles" per als firaires i, per tant, decidir quins deixen fora del parc i quins a dins. "Ho haurem de fer amb calma i tranquil·litat però a mig termini han de desaparèixer els vehicles que no siguin indispensables", ha manifestat l'alcaldessa, que recorda que l'objectiu de la mesura és treure pressió al parc i protegir-lo des d'un punt de vista mediambiental. Madrenas ha reconegut que ja tenen diversos emplaçament en estudi però ha explicat que, en el cas de les caravanes, caldrà adequar un solar per tal que hi hagi llum, aigua i clavegueram. Per tant, descarta que per a l'any vinent es puguin treure tots els vehicles de dins de la Devesa.

Un balanç molt positiu

Des de l'ajuntament fan un balanç altament satisfactori de les fires d'aquest 2016. Aquestes són les sisenes fires que organitza l'equip de govern de CiU i, segons l'alcaldessa, han aconseguit consolidar la línia de festes que van impulsar a l'inici del seu mandat. "Crec que ja podem corroborar que el sentiment de festa major tradicional s'ha consolidat", ha manifestat Madrenas, que també valora positivament l'aposta per acostar alguns dels actes als barris.

Per a l'alcaldessa, actualment les Fires de Sant Narcís aconsegueixen que festes i cultura vagin de la mà, un dels objectius que s'havien marcat des de l'equip de govern. A més, considera que aquestes han estat les fires dels Marrecs de Salt, protagonistes del Pregó i que, a banda de la Diada Castellera, també van fer per primer cop un castell a dins la nau gòtica de la Catedral.

A nivell quantitatiu, també han remarcat que hi ha hagut una alta assistència de ciutadans a les diverses activitats. Per exemple, a la zona de la Copa els concerts del primer divendres -amb l'actuació d'Oques Grasses i Animal- i el divendres passat al vespre amb el concert d'Ebri Knight i La Raiz van aplegar més de 10.000 persones cadascun. La regidora responsable de fires, Eva Palau, també ha destacat que l'escenari de Sant Feliu es consolida com un dels punts musicals de les fires i que ha reunit més de 8.000 persones en els diferents concerts.

Un altre dels actes multitudinaris ha estat el correfoc, amb més de 3.000 assistents o la Diada Castellera, que va omplir la plaça del Vi. A banda d'això, la regidora ha recordat que aquesta afluència major de gent l'han notat també els firaires que han venut un 5% més. També s'ha registrat un creixement d'un 11% de visitants a la Fira de Mostres.

A l'espera de les dades policials

El consistori encara treballa per recopilar les dades de les actuacions policials i de salut que s'han fet durant els deu dies de Fires. Malgrat això, ja ha transcendit que s'ha denunciat el cas d'una agressió sexual. Els fets van tenir lloc la matinada del dia 31 d'octubre a la zona del pont de les Peixateries Velles quan una noia va ser agredida. Els fets es van denunciar davant dels Mossos d'Esquadra el passat 3 de novembre. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha assegurat que no tenia coneixement d'aquesta informació però ha remarcat que treballen per eradicar aquest tipus de violència de la ciutat.