El Govern premia la biblioteca de Caldes de Malavella per un programa innovador de literatura i gastronomia

Es tracta del Premi Teresa Rovira i Comas d'innovació que s'ha lliurat en el marc de la 5a Trobada de Responsables de les Biblioteques Públiques de Catalunya

El Departament de Cultura ha guardonat la Biblioteca Ferrer i Guàrdia de Caldes de Malavella (Selva) amb el Premi Teresa Rovira i Comas d’innovació a la biblioteca pública pel seu projecte 'El gust de la paraula'.

La iniciativa barreja la literatura amb la gastronomia durant un cap de setmana en què s'organitzen activitats per tots els públics. L'accèssit al premi ha estat per la Biblioteca Carles Rahola de Girona pel seu projecte “#somjocs”.

Els guardons s’han concedit en el marc de la 5a edició de la Trobada de responsables de les Biblioteques Públiques de Catalunya, que ha clos el conseller de Cultura, Santi Vila.

Ampliació:

El projecte de la biblioteca de Caldes de Malavella que ha estat premiat, 'El Gust de la Paraula', és una iniciativa que parteix de la vinculació del municipi amb el sector turístic, una de les seves principals activitats econòmiques. Es tracta d’una proposta de maridatge entre la gastronomia i la literatura que neix amb la intenció d'enfortir la promoció dels restauradors i els productes locals, així com d'incentivar la lectura entre els infants i adults. La proposta té lloc durant tot un cap de setmana, en el qual s’organitzen activitats gastronòmico-literàries destinades a tots els públics, com ara un concurs de cuina. Està organitzat conjuntament amb l'Oficina de Turisme de Caldes. La biblioteca rebrà com a premi un paquet d’activitats de dinamització a mida valorat en 1.000 euros i un trofeu.

Els Premis Teresa Rovira i Comas a la innovació a les biblioteques públiques del Departament de Cultura, que enguany celebren la seva quarta edició, tenen com a objectiu contribuir al reconeixement dels equipaments que hagin dut a terme projectes innovadors i que hagin creat o reforçat la seva imbricació en el territori a través de la creació d’una xarxa social amb la implicació de diversos agents.

La Biblioteca Carles Rahola de Girona, com a finalista, rebrà un premi consistent en cursos de formació al Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya per un import valorat en 500 euros. El seu projecte “#somjocs” busca entre els seus objectius crear un ambient lúdic, obrint la visió de la biblioteca a altres formes de gaudir més enllà de la lectura; propiciar un espai d’interrelació entre la comunitat que afavoreixi la integració de tots els seus membres; fomentar el valor de la comunitat a la biblioteca; esdevenir un espai de trobada i de referència per als amants dels jocs de taula, i difondre els jocs de taula com a nou mètode d’aprenentatge.

Premi l’Abanderat

El Premi l’Abanderat, un guardó convocat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat per reconèixer la trajectòria professional de bibliotecaris vinculats a la biblioteca pública, ha estat per a Irene Prades Ginovart, directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. El guardó ha reconegut el seu projecte “You can know me too”, que pretén la difusió de la cultura catalana entre els nord-americans a través de centres d’interès a Nova York.

El Premi l’Abanderat té per objectiu donar suport a la formació continuada i fomentar l’adopció de les millors pràctiques internacionals en matèria de biblioteconomia. Està dotat amb un ajut per a una estada professional a l’estranger, per tal que els professionals puguin aplicar aquestes experiències a la seva vida laboral a Catalunya i, així, millorar la seva aportació al sector, potenciar la innovació i la internacionalització, i fomentar l’adopció de les millors pràctiques internacionals en matèria de biblioteconomia.