La polèmica a la finca d'El Cisne de Banyoles acaba amb un enderroc parcial

És la solució acordada per compensar els 122 metres que s'havien construït de més de forma il·legal

Els treballs d'enderroc de dues de les set cases de l'antiga finca d'El Cisne, just davant de l'estany, finalitzaran a mitjans de novembre i després caldrà rehabilitar-les perquè siguin habitables. L'obra, que corre a càrrec del propietari, consisteix a tirar a terra part de l'àtic de la sisena casa i que la setena mantingui la planta baixa.

És la solució que es va acordar entre l'ajuntament i l'actual propietat després que el promotor construís de forma il·legal més de 122 metres quadrats de més, sobrepassant la llicència d'obres de l'Ajuntament.

L'enderroc posa fi a un procés de més de dos anys de litigis entre la promotora inicial i l'Ajuntament. "Hi hem guanyat tots perquè s'ha demostrat que quan a Banyoles una cosa no es fa bé, es fa el possible per fer el que toca i qui s'equivoca, paga".

Ampliació:

Els vianants que passaven pel carrer Sardana aquest dijous s'aturaven en veure una imatge insòlita, com és l'enderroc parcial de dues cases aparellades a tocar de l'estany que no s'han ni estrenat. Els treballs, a més, tenien un punt d'espectacular ja que hi havia una retroexcavadora amb unes tisores que tiraven a terra les parets de forma controlada. Aquesta imatge es repetirà també demà però a partir de la setmana vinent l'enderroc es farà de forma manual i sense maquinària pesada.

L'empresa encarregada de l'enderroc, Micaló Ramió Construccions, preveu emplenar uns 20 camions de runa aquests dies i recorda que són uns treballs molt delicats perquè s'ha d'evitar afectar la casa del costat que pertany a la mateixa propietat alhora que s'han hagut d'apuntalar molt bé les dues cases que s'enderrocaran en part. A més a més, a sota hi ha aparcaments subterranis. Un cop finalitzats els treballs d'enderroc, que es preveu que acabin a mitjans d'aquest mes, caldrà rehabilitar-les perquè s'hi pugui viure.

Ampliació de la vorera del carrer Sardana

L'obra també contempla enretirar uns metres l'última casa, que dóna al carrer Sardana, i on fins fa poc hi havia la tanca metàl·lica que delimitava la propietat. Aquesta actuació respon a la cessió forçosa d'uns 20 metres que es va acordar amb l'Ajuntament. La vorera s'arranjarà i quedarà una mica més ampla. La propietat també assumirà condicionar el passatge a tocar del rec de Guèmol que hi ha darrere les cases.

Una obra amb polèmica

Aquest enderroc parcial va aconseguir desencallar un conflicte obert entre l'antic propietari i l'Ajuntament. Fa dos anys, el consistori va ordenar suspendre la llicència i l'aturada de les obres després que els tècnics municipals detectessin que s'havien construït més metres del que es preveia. Concretament, 122,8 metres.

Després d'estudiar quina era la millor solució, es va decidir que calia enderrocar els metres que s'havien fet de més. Quan el propietari va saber que calia tirar a terra una part de les cases va denunciar l'Ajuntament en un contenciós administratiu. L'alcalde, Miquel Noguer, recorda que quan això va passar estaven "molt tranquils" perquè sabien que el promotor "no havia fet les coses bé" i que calia "restaurar la legalitat". En aquest sentit, ha admès que el canvi de propietat va ser determinant per poder desencallar la qüestió i ha explicat que hi ha hagut molt bona entesa des dels inicis.

El projecte d'enderroc va ser avalat per la comissió d'Urbanisme de Girona a principis d'agost i un més després l'Ajuntament va aprovar per ple la cessió forçosa dels 20 metres de vial.

Noguer ha explicat que amb l'enderroc es dóna per tancat el tema i que creu ha estat un "bon exemple" del que s'ha de fer a nivell urbanístic: ""Hi hem guanyat tots perquè s'ha demostrat que quan a Banyoles una cosa no es fa bé, es fa el possible per fer el que toca i qui s'equivoca, paga", ha declarat l'alcalde.

El previ canvi d'usos

Cal recordar que inicialment el promotor volia construir un hotel en aquesta finca d'El Cisne. En veure que no tenia prou espai, va canviar d'idea i va decidir fer-hi habitatges. Però per això calia una modificació de la normativa d'usos. A més a més, el constructor també va anunciar que l'hotel aniria a uns terrenys que havia comprat just davant del Club Natació Banyoles i que a dia d'avui continuen sense projecte constructiu.

L'Ajuntament va rebre la proposta amb bons ulls perquè buscava reactivar un espai que s'estava degradant. De de l'oposició, es va qüestionar la modificació d'usos i ja en aquesta última etapa, quan es va aprovar l'enderroc parcial per ple, ho van qualificar de "pedaç" i van reclamar una major planificació en el front d'estany.