El Suprem rebaixa a 2 anys i mig la inhabilitació per a Crespo

La sentència absol l'exalcalde de Lloret de Mar del delicte de prevaricació pel qual el TSJC el va condemnar

El Tribunal Suprem ha rebaixat a 2 anys i mig d'inhabilitació la condemna que el TSJC va imposar a l'exalcalde de Lloret de Mar (Selva) Xavier Crespo per la seva vinculació amb el 'cas Clotilde' de corrupció urbanística.

El Suprem conclou que no hi ha suficients proves que demostrin que Crespo va pressionar tècnics municipals per aconseguir una bonificació fiscal per a l'empresari rus Andrei Petrov. Per això, l'absol del delicte de prevaricació administrativa pel qual el TSJC li havia imposat 7 anys d'inhabilitació (que, sumats a la condemna per suborn, suposaven un total de 9,5 anys d'inhabilitació per a Crespo).

La nova sentència, però, manté la condemna a 2 anys i mig d'inhabilitació i a pagar una multa de 450.000 euros per suborn. El Suprem sosté que Crespo va acceptar que l'empresari rus li pagués un viatge a Moscou per a ell i la seva família, li regalés un rellotge i patrocinés durant quatre temporades els clubs d'hoquei i futbol de Lloret. El Suprem també segueix el mateix criteri per als altres dos acusats, Petrov i l'extinent d'alcalde d'Urbanisme Josep Valls. Confirma la condemna per suborn i els absol del delicte de prevaricació.

Ampliació:

El TSJC va condemnar Xavier Crespo a 9 anys i 6 mesos d'inhabilitació com a autor d'un delicte de prevaricació administrativa i un altre de suborn en l'anomenat 'cas Clotilde' de corrupció urbanística que implicava l'Ajuntament de Lloret de Mar. Aquella sentència, dictada el novembre passat, tenia el vot particular de l'aleshores president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, que no veia suficients proves per condemnar-lo per prevaricació. La sentència del Suprem coincideix amb el criteri de Gimeno i absol Crespo, Petrov i Valls del delicte de prevaricació.

El Suprem considera que no hi ha proves que demostrin que Crespo pressionés els tècnics municipals, el secretari i l'interventor per aconseguir que tirés endavant la bonificació del 50% de l'impost de construcció per a l'empresa de Petrov, que urbanitzava l'antiga plaça de toros del municipi.

"No consta que els tècnics municipals li fessin saber a Crespo que la sol·licitud de rebaixa de l'impost no era possible i que en un moment posterior exercís pressió cap a ells perquè n'informessin favorablement", recull la sentència que conclou que "no existeix prova que avali aquesta afirmació" perquè no es desprèn de les declaracions que els tècnics, el secretari municipal i l'interventor van fer durant la instrucció o al judici.

Per aquest motiu, estima parcialment el recurs de les defenses i absol Crespo, Valls i Petrov del delicte de prevaricació pel qual el TSJC el havia imposat, a cadascun, 7 anys d'inhabilitació. Aquesta decisió també anul·la el pagament d'una indemnització de 133.754,23 euros que els tres, conjuntament, havien estat condemnats a pagar a l'Ajuntament de Lloret de Mar. Aquesta és la quantitat que l'empresari rus va deixar de pagar a l'ajuntament quan li van bonificar l'impost.

Subornats

El Suprem confirma la condemna per suborn que el TSJC va imposar a Xavier Crespo, Josep Valls i Andrei Petrov. El tribunal conclou que l'exalcalde i l'exregidor d'Urbanisme van acceptar regals i donatius de Petrov a canvi de beneficiar la seva empresa.

En concret, la sentència recull que Crespo i la seva família van viatjar amb les despeses pagades a Moscou el febrer del 2008. A més, l'empresari li va regalar un rellotge pel seu aniversari, el setembre del 2010. Finalment, tant Crespo com Valls van acceptar que l'empresa de Petrov patrocinés durant quatre temporades els clubs d'hoquei i futbol de Lloret de Mar, al que els dos polítics estaven estretament lligats. Cada any donava 90.000 euros als clubs, que eren entitats privades. La sentència recorda que Valls era el president del club de futbol i la dona de Crespo era vicepresidenta del d'hoquei.

D'aquesta manera, el 'cas Clotilde' acaba amb una condemna de 2 anys i mig d'inhabilitació i una multa de 450.000 euros per a l'exalcalde de Lloret de Mar i exdiputat de CiU al Parlament, Xavier Crespo. A Josep Valls el condemnen a 1 any i 6 mesos d'inhabilitació i a pagar una multa de 300.000 euros. Per a Petrov, la condemna queda en una multa de 450.000 euros.

Urbanització de la plaça de braus

L'origen de la relació entre Petrov i els dos polítics és el projecte d'urbanització de l'antiga plaça de Braus. Tot va començar el 2006, quan l'Ajuntament de Lloret, amb Crespo d'alcalde, va signar un conveni amb l'empresa Zulueta SL per urbanitzar l'antiga plaça de toros, on s'hi havia de fer un aparcament públic, un equipament municipal i un supermercat, entre altres. El conveni va ser aprovat pel ple municipal i la Comissió d'Urbanisme de Girona el 2006.

La primavera del 2007, l'empresa DDC, propietat d'Andrei Petrov, amb certs vincles amb la màfia russa, va subrogar el conveni, cosa que va ser acceptada per la Junta de Govern de Lloret l'agost del 2007. Poc temps després, Petrov va contactar amb Crespo i Valls i van començar els tractes de favor cap a l'empresa del rus a canvi dels donatius als clubs esportius o els regals a l'exalcalde.