Borràs reconeix l'èxit de la Fira de Mostres i diu que és el mirall de l'emprenedoria i modernitat del país

La consellera reclama a l'estat espanyol que impulsi el corredor mediterrani

La Fira de Mostres ha obert aquest matí les portes en el que és la seva 55a edició. L'encarregada de presidir l'acte ha estat la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, que ha reconegut que aquesta continuïtat demostra que és una fórmula d'"èxit" i "vitalitat" i que ha sabut adaptar-se en el temps. També ha dit que és una de les fires multisectorials "més importants" del país i un "clar mirall" de l'emprenedoria i la modernitat al territori.

A banda de fer referència a la capacitat de Catalunya per atraure capital estranger, la consellera també ha aprofitat per reclamar el que considera una peça clau a nivell d'infraestructures com és el corredor mediterrani.

Borràs ha assenyalat que "per seguir essent punta de llança econòmica del país" cal aquesta infraestructura, tal com també reclama l'administració local i l'empresariat. "Tots plegats tenim clar que el govern de l'Estat ha de deixar de mirar altres corredors i veure que aquest, que és el que Europa també ens reclama, serà el que ens portarà vies de riquesa i exportacions per seguir creixent", ha continuat la consellera que ha acabat la seva intervenció afirmant que el país "té totes eines però només cal disposar d'un Estat que verdaderament ens doni suport i força per projectar-nos al món". Ho ha dit en presència del subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante.

La bona marxa de les exportacions a la demarcació

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, ha aprofitat un any més la inauguració de la fira per donar a conèixer algunes dades de l'economia gironina. Basant-se en els diferents estudis de l'entitat, les previsions d'aquest any són molt positives. Segons Espadalé, durant el 2015 la demarcació va registrar un màxim històric en exportacions i en nombre de turistes i les xifres d'enguany són també positives i "sembla que s'està en camí de superar-les".

Les exportacions durant el mes d’agost van créixer un 12,2% (321,7 milions) respecte al mateix mes de l’any passat, mentre que la mitjana de les exportacions catalanes van augmentar un 13,8%. Així mateix, durant el període de gener a agost d'enguany, s'ha registrat un augment de l'1% respecte el mateix període que l'any passat mentre que les importacions han crescut un 2,7%.

Els sectors que contribueixen més a aquest augment de les vendes a l'exterior són principalment els productes químics i el sector de la maquinària per a indústries. L'agroalimentari, el més important de les comarques gironines, continua essent la "locomotora" i es manté amb xifres lleugerament superiors al 40% del volum total d’exportacions a la demarcació.

Per altra banda, Espadalé ha defensat la necessitat de seguir apostar pels països emergents aportant una altra dada positiva. En el que va d'any, la Cambra de Comerç ha emès 12.489 documents d'exportació, un 8% més respecte el mateix període de l'any passat que van ser 11.560. "Aquesta dada és molt important perquè ja venim d'anys amb increments sostinguts del 9% i això vol dir que l'exportació gironina, sobretot a fora de la UE, creix a bon ritme i no hi ha signes de defalliment".

Un 4% més de turistes

El turisme és un altra de les activitats a la demarcació que van a l'alça. Segons dades de la cambra, aquest estiu s'ha arribat a nivells d'ocupació "que no es recordaven en anys" com és superar més d'un 90% d'ocupació durant el mes d'agost. "Tot sembla indicar que a finals d’any tindrem creixements de turistes i d’estades que voltaran el 4% i també el nivell de despesa creixerà fins al 8%", ha afegit Espadalé, que ha reclamat mantenir les inversions a aquest sector per continuar estan "al capdavant dels principals destins turístics mundials".

El que també és president executiu de Fira de Girona, ha aprofitat l'acte per reclamar unes millors infraestructures. Concretament, ha denunciat una "manca d'inversions" al corredor mediterrani mentre el govern espanyol, ha dit, "fa línies d'AVE amb escassa o impossible rendibilitat", alhora que "continua pendent el desdoblament de la NII o el tercer fil de Figueres fins a Portbou". Per altra banda, ha defensat que en moments de dificultat caldria apostar per obres més econòmiques però molt beneficioses per l'economia, com ara el futur baixador del TAV a l'aeroport de Girona.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha agraït als empresaris i emprenedors la important contribució que fan a la societat i al benestar de la població amb la creació de llocs de treball. I ha recordat que el tret de sortida de la Fira de Mostres coincideix amb l'inici de les fires de Sant Narcís que s'allargaran durant els pròxims 10 dies.

La 55a edició de la Fira de Mostres de Girona s'ha proposat atraure més públic jove, potenciant l'emprenedoria, l'ús de les xarxes socials i les aplicacions mòbils. Entre les seves novetats, enguany compta amb un espai gastronòmic i tallers de jardineria i bricolatge decoratiu. El certamen, que serveix per prendre el pols a l'economia gironina, s'esten al llarg de 45.000 metres quadrats i compta amb 385 expositors.

La xifra és similar a l'any passat però ha crescut un 14% a nivell de superfície contractada per les empreses. Sobretot, pel que fa a la zona exterior de la Devesa, on es troben les firmes de maquinària i construcció. La Fira de Mostres compta amb un pressupost de 531.450 euros i se celebrarà fins a l'1 de novembre. Es preveu arribar als 90.000 visitants que es van registrar l'any passat.