Figueres posa en marxa un pla per reduir el nombre preocupant de rates i coloms

Instal·laran trampes i incorporaran espècies com òlibes i falcons per combatre les plagues

L'augment de població de rates i coloms a Figueres durant els últims anys ha posat en alerta el govern de la ciutat. Les nombroses queixes de veïns afectats ha fet que el consistori posi en marxa un pla per reduir la presència d'aquestes plagues per sota del llindar de tolerància.

Felip ha explicat que la voluntat és aconseguir una "fauna amiga" i ha afirmat que no serà una actuació immediata, perquè s'aniran desplegant diverses accions al llarg del temps. "Es tracta d'un pla a mig i llarg termini", ha comentat l'alcaldessa, que afegeix que el pla també preveu accions per reduir la població d'estornells durant l'hivern, de mosquits a l'estiu i, en menor mesura, de paneroles i cotorres.

Aquest pla preveu posar trampes als animals i, també, incorporar espècies depredadores naturals que els combatin, com els falcons per eliminar els coloms o els ratpenats per reduir el nombre de mosquits.

L'actuació es farà a totes aquelles zones públiques on es tingui la sospita que hi pot haver problemes de plagues. Se n'encarregarà íntegrament l'empresa 'Mancomunitat del mosquit tigre', que emprendrà mesures per controlar les plagues a carrers i places, xarxa de clavegueram, xarxa d'enllumenat públic, aparcaments municipals, solars, edificis i zones verdes.

En dues fases

El projecte es desenvoluparà en dues fases. La primera durarà tres mesos i consistirà en col·locar cent trampes per reduir la població de rates, especialment conflictiva a la zona de la riera. Les trampes les col·locaran en petites obertures on "només hi pot anar una rata" i per tant, no hi ha perill que cap persona o animal hi accedeixi.

També faran un estudi per detectar en quines zones de la ciutat fan el niu els coloms per saber on actuar. Si l'estudi revela que hi ha colomars en edificis municipals abandonats, l'ajuntament els tapiarà i l'equip de govern també ha demanat "màxima col·laboració" als propietaris que detectin coloms als seus immobles. En aquest sentit, recorden que la llei preveu sancions en cas que hi hagi un problema de salut pública.

En una segona fase, implantaran el control de plagues en els edificis i equipaments municipals. Cada edifici i equipament disposarà del seu propi pla de lluita contra plagues, principalment la desratització i desinsectació. Per al control de les plagues urbanes tant a la via pública, activaran un servei d'atenció d'incidències, tant les que provinguin dels ciutadans com dels propis serveis municipals.

Problema de salubritat

El tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres, Xavi Turró, ha detallat que es tracta d'un pla gradual que persegueix quatre objectius: el sanejament del medi, l'exclusió de la plaga, el control de les estructures dels edificis i, també, sensibilitzar la població per evitar comportaments que afavoreixin la proliferació de la plaga. Aquest punt és especialment rellevant pel que fa a la població de coloms. Turró ha afirmat que a dia d'avui encara hi ha molta gent que gent dóna menjar a aquests animals, quan això és "perjudicial". El tècnic ha detallat que ja estan informant als veïns que ho fan perquè deixin de fer-ho.

Turró ha destacat que l'actuació és "necessària" tant per les molèsties que causen als ciutadans com pel risc que suposen aquestes plagues a l'hora de transmetre malalties. "Els excrements dels coloms poden transmetre malalties, així com les rates", ha informat el tècnic municipal.

Educació a les escoles

Una de les vessants d'aquest pla integral és educativa. Turró ha explicat que s'ha preparat un programa específic destinat a les escoles per acostar als nens coneixements de les anomenades "espècies amigues" com els ratpenats, els falcons o les òlibes. "D'aquesta manera s'introdueix als nens en el món de l'ornitologia alhora que aprenen bons costums, com no alimentar els coloms", explica Turró.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres, Francesc Cruanyes, ha remarcat que aquest projecte obliga a fer un "treball en equip" entre la regidoria, els tècnics de l'ajuntament, l'empresa encarregada i, també, els veïns de Figueres. Cruanyes ha demanat col·laboració a la població per informar sobre els punts de la ciutat on hi pot haver superpoblació de coloms, rates o altres plagues.