El desplegament de fibra òptica a la Garrotxa acabarà el 2020

Es farà de manera conjunta entre ajuntaments, empreses i particulars

La Garrotxa desplegarà la xarxa de fibra òptica arreu de la comarca de manera conjunta entre ajuntaments, empreses i particulars. Aquesta és la fórmula que ha trobat el Consell Comarcal per assegurar que l'ample de banda arribi als diferents municipis i superar les reticències de les grans operadores (que no hi volen invertir perquè ho veuen poc rendible).

La iniciativa s'ha batejat amb el nom de 'Xafogar' (Xarxa de Fibra Òptica de la Garrotxa). La mecànica és la següent: les empreses, llars i ajuntaments interessats pagaran el desplegament de la xarxa, fent-se'n clients.

Un cop estiguin connectats, aquesta inversió se'ls anirà retornant. Es calcula que la xarxa troncal de 'Xafogar', des d'on sortiran les diferents connexions, estarà del tot desplegada l'any 2020. Actualment, ja se n'ha estès un 40%.

Ampliació:

'Xafogar' neix de la necessitat d'estendre la fibra òptica arreu de la Garrotxa, i superar les dificultats de connexió i els talls que pateixen tant les llars com els polígons de la comarca. Aquí, exceptuant Olot, les principals operadores es resisteixen a invertir per portar l'ample de banda arreu del territori, perquè asseguren que no els és rendible.

Per això, i després de rebre l'encàrrec del consell d'alcaldes, el Consell Comarcal ha engegat 'Xafogar', una xarxa mancomunada que ja compta amb la participació d'empreses, operadors locals i la Fundació guifi.net. D'allò que es tracta és que, tots aquells qui hi estiguin interessats, paguin part de la inversió per estendre l'ample de banda; i un cop estiguin connectats, aquesta inversió se'ls retornarà amb les quotes que paguin aquells qui se sumin al servei.

Es calcula que per estendre 'Xafogar' arreu de la comarca caldrà una inversió superior als 10 milions d'euros (MEUR). D'entrada, la prioritat passa per desplegar la xarxa troncal de fibra òptica. Això serà una realitat l'any 2020.

Actualment, aquesta xarxa –que creuarà la Garrotxa de punta a punta- ja s'ha desplegat en un 40%. En concret, als municipis de la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca, Sant Jaume de Llierca i Argelaguer.

En funció de la demanda

Un cop la xarxa troncal ja sigui un fet, s'hi aniran connectant les diferents llars i empreses. De totes maneres, en aquells llocs on hi arribi abans del 2020, aquestes connexions ja s'aniran avançant en funció de la demanda (això sí, caldrà que els interessats se les paguin).

A l'hora de desplegar la xarxa, els ajuntaments de la Garrotxa no ho poden fer via inversió directa (perquè la llei no els ho permet). Però sí que els consistoris contribuiran amb 'Xafogar' fent-se'n clients; d'aquesta manera, a més de rebre'n el servei, també n'impulsaran el desplegament.

Com que 'Xafogar' no serà una xarxa de fibra òptica privada (com les que desenvolupa un sol operador) això permetrà que els seus usuaris puguin escollir aquella companyia que més els faci el pes. De fet, ja hi ha diversos operadors petits (com Goufone, Girona Fibra i Xartic) que s'han adherit a aquesta iniciativa mancomunada aportant-hi finançament.