Girona farà recollir excrements de gos als que no puguin pagar les multes de l'ordenança d'animals

De moment s'han imporat 23 multes i algunes arriben fins als 2.000 euros

L'Ajuntament de Girona va aprovar ara fa un any la nova ordenança de protecció, control i tinença d'animals que incorporava importants sancions econòmiques per aquells propietaris que, entre d'altres, passegessin els gossos sense anar lligats, no tenir-los censats a l'ajuntament, no pagar la taxa d'animals o no gaudir de la llicència per tenir un gos perillós.

La nova normativa va entrar en vigor a l'agost però les primeres sancions no es van posar fins l'octubre, després de fer una campanya informativa entre els propietaris de gossos. Durant aquests mesos, la policia local ja ha obert 23 expedients sancionadors, 13 dels quals a propietaris de gossos perillosos. El ventall de sancions va entre els 150 euros i els 2.000 però l'acumulació de vàries sancions fa que alguns propietaris hagin de pagar quantitats que arriben als 2.700 euros. Aquest és el cas d'un propietari que passejava un gos potencialment perillós sense la llicència per fer-ho (2.404 euros), sense placa censal (150 euros) i sense portar morrió (150 euros).

Són, per tant, especialment delicats els casos de gossos considerats potencialment perillosos ja que, per exemple, no gaudir de la llicència per tenir un gos potencialment perillós suposa una multa de 2.000 euros.

El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, ha dit que els gironins han acollit bé la nova ordenança i que, prova d'això, és que ha augmentat un 7% el cens dels gossos a la ciutat 'perquè la gent és més responsable a l'hora de tenir els papers en regla'. Gràcies a aquest augment –hi ha més gent que paga les taxes i el cens- l'ajuntament ha baixat aquest any de 41 a 32 euros la taxa anual per tinença d'animals. Actualment hi ha censats 2.477 gossos a Girona.

Una mesura amb efecte educatiu

Tot i que la mateixa ordenança incloïa l'opció de compensar la sanció econòmica amb treballs a la comunitat, no és fins ara que aquesta mesura es podrà aplicar ja que calia trobar una asseguradora que respongués en cas que un dels propietaris que opti per la prestació social substitutòria pateixi algun accident.

Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, encara han d'acabar de tancar serrells com, per exemple, determinar quina és l'equivalència entre l'import econòmic de la sanció i les hores que els ciutadans han d'estar recollint excrements. El que sí està clar és que no tothom es podrà acollir a aquesta mesura ja que caldrà un informe de l'assistent social que reconegui que, efectivament, la persona sancionada és incapaç de pagar la multa per problemes econòmics.

En aquests casos, els infractors aniran vestits amb una armilla que els identificarà i es dedicaran a recollir excrements a zones freqüentades per gossos. 'A banda de treure pressió a persones amb problemes econòmics és una mesura amb efecte educatiu, no només per la persona sinó pels altres que veuen que si no es comporten adequadament poden acabar també recollint excrements', ha reflexionat Pardo.

Control sobre les colònies de gats

L'àrea de Medi Ambient té detectades a Girona un total de 30 colònies de gats que es concentren a diferents punts de la ciutat, normalment perquè hi ha algú que els alimenta. El consistori porta a terme des de fa uns anys un programa per controlar aquestes colònies. Per fer-ho, estableix acords amb veïns que acostumaven a alimentar els gats per tal que els informin sobre com evoluciona la colònia o si hi ha gats malalts i també opta per l'esterilització dels mascles per tal que augmenti excessivament el nombre de gats.

'A nosaltres ens interessa que hi hagi colònies de gats perquè s'encarreguen de menjar-se els rosegadors però sempre hi ha d'haver un control', ha indicat Pardo que també ha desmentit alguns rumors que afirmen que la manera de controlar les colònies és sacrificant gats. 'Al 2009 només hem sacrificat 13 gats i tots perquè estaven malalts', ha indicat el regidor.

A les 30 colònies s'hi concentren entre 262 i 329 gats i només n'hi ha dues de tancades i 12 controlades a través d'un alimentador col·laborador. La resta s'hi està actuant o s'està pendent de fer-ho. En els darrers tres anys, l'ajuntament ha esterilitzat un total de 122 gats i els ha retornat novament a la seva colònia. Per primera vegada, el 2009 també se'n va fomentar l'adopció i 9 gats van sortir del carrer per anar a viure a casa d'algun veí.