El Museu d'Art de Girona recuperarà els 9.000 € gastats per comprar les pintures falses de Pere Mates

Preparen una exposició per explicar el succés

El Museu d'Art de Girona no perdrà diners en l'operació dels quadres de Pere Mates. Segons ha avançat el diari 'El Punt-Avui', la casa de subhastes Balclis ha anunciat que retornarà al museu els diners que l'any 2010 va pagar per unes obres que, suposadament, eren obra de Pere Mates i dataven de 1536. L'import, amb impostos, puja fins als 9.000 euros, segons ha confirmat la directora del museu, Carme Clusellas. La voluntat és destinar aquests diners a comprar nou patrimoni.

Des del 2010, aquestes tres pintures renaixentistes penjaven de les parets del museu gironí amb la certesa que eren autèntiques. L'alarma va saltar quan es va conèixer que la sala Abalarte de Madrid subhastava sis taules del pintor, dues de les quals eren idèntiques a les exposades a Girona. Davant d'aquesta situació, la Generalitat va optar la setmana passada per comprar els quadres per 36.000 euros a l'espera de determinar si les obres del Museu d'Art de Girona eren autèntiques o no.

Les analítiques fetes per especialistes del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRMC) han confirmat que les obres que s'exposaven a Girona no eren de l'època i, per tant, es tractava de falsificacions fetes, com a molt, fa un segle. Davant d'aquesta confirmació, la casa de subhastes Balclis ha confirmat al museu que els reintegrarà els diners i, a més, els permet quedar-se les còpies.

Una exposició a mitjans 2017

Per explicar tot aquest embolic, aprofundir en l'obra de Pere Mates i explicar com han treballat els especialistes per determinar quines obres eren les falses, el Museu d'Art farà una exposició a mitjans del 2017. La directora, Carme Clusellas, ha reconegut que l'afer ha despertat "l'interès del públic" i consideren que és una bona oportunitat per explicar millor tant l'obra del pintor renaixentista com el treball que s'ha fet des del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per analitzar els quadres. L'exposició tindrà una orientació molt didàctica i es farà a partir del maig de 2017.

Aquesta mostra també ajudarà a seguir amb la investigació sobre qui va fer les còpies i d'on procedien. Segons ha confirmat Clusellas, la casa de subhastes Balclis s'ha acollit al contracte de confidencialitat amb els anteriors amos i no els ha volgut donar cap informació.