Condemnat un jove per colpejar un policia de Girona i trencar el vidre d'un cotxe patrulla

L'Audiència de Girona absol el caporal, que s'enfrontava a 3 anys de presó per detenció il·legal

Les denúncies creuades entre un caporal de la Policia Municipal de Girona i un jove de la ciutat arran d'una detenció durant les Fires del 2010 ha acabat amb la condemna del noi i l'absolució de l'agent.

L'Audiència de Girona considera provat que el jove, Carles Castro, va empènyer el caporal dues vegades i li va acabar "propinant un cop amb la mà" a la zona de l'ull. Per això, li imposen 6 mesos de presó per un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat i una multa de 150 euros per una falta de lesions. Després, continua relatant la sentència, quan els policies el van detenir i el van fer entrar al cotxe patrulla, el jove va propinar "un cop fort al vidre" i el va trencar.

Va provocar desperfectes per valor de 179,28 euros. Per aquest motiu, l'Audiència també el condemna a pagar una multa de 50 euros per una falta de danys. La sentència, per contra, absol el caporal i sosté que no han quedat provats cap dels delictes i faltes que li atribuïa l'acusació particular. El caporal s'enfrontava a 3 anys de presó i multes de fins a 2.700 euros per delictes de detenció il·legal, contra els drets individuals i una falta de lesions.

Ampliació:

La secció quarta de l'Audiència de Girona detalla que, cap a dos quarts de vuit del 24 d'octubre del 2010, Castro i la seva parella estaven tombats en una jardinera situada al carrer Canalejas de Girona. Aleshores, conclou la sentència, el caporal que anava "degudament uniformat" els hi va recriminar que estiguessin malmetent una zona enjardinada i els va multar. "Amb la intenció de menysprear el principi d'autoritat i amb la intenció de menyscabar la integritat física del caporal, el va empènyer en dues ocasions i li va propinar un cop amb la mà a la zona orbital esquerra", considera provat el tribunal.

Com a conseqüència de l'agressió, el caporal va patir un hematoma blau a la parpella inferior esquerra que va trigar cinc dies en curar-se, tot i que no va necessitat tractament mèdic ni quirúrgic.

El tribunal recull que, després de rebre el cop a la cara, el caporal va voler detenir el jove. "Va tractar insistentment d'impedir-ho de forma activa", detalla la sentència. Per això, el caporal i un altre agent van reduir Castro llançant-lo de bocaterrosa a terra. Segons l'Audiència, els policies van utilitzar "la força mínima imprescindible" per aconseguir emmanillar-lo. Durant el forcejament, el jove es va fer múltiples erosions i equimosis.

Llavors, el van introduir al vehicle policial. "Un cop al seu interior, va propinar un cop fort al vidre posterior dret del vehicle", considera provat la sentència. Del cop, va trencar el vidre i va causar desperfectes per valor de 179,28 euros (els diners que va costar canviar-lo). Els agents van traslladar Castro a comissaria com a suposat autor d'un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat i, una hora després, el van deixar en llibertat.

Dilacions indegudes

Per aquests fets, l'Audiència de Girona ha condemnat Carles Castro a 9 mesos de presó per un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat, al pagament d'una multa de 150 euros per una falta de lesions i al pagament d'una multa de 50 euros per una falta de danys. A més, haurà d'indemnitzar l'agent amb 185 euros per les lesions i a l'empresa propietària del vehicle amb 179,28 euros pels desperfectes. El tribunal li aplica una rebaixa de la pena per una atenuant de dilacions indegudes perquè el procediment va estar 8 mesos parat al jutjat d'instrucció. L'Audiència també li imposa al jove el pagament de la meitat de les despeses judiciasl i haurà d'assumir els honoraris de la defensa del caporal.

El motiu és que el tribunal ha absolt el caporal dels delictes que li atribuïa l'acusació particular. En concret, demanaven que el condemnessin a 3 anys de presó per un delicte de detenció il·legal, una multa de 2.100 euros per un delicte contra els drets individuals del detingut i una multa de 600 euros per una falta de lesions. També volien que indemnitzés Castro amb 725 euros. La sentència no dóna credibilitat a la seva versió perquè ressalta que hi ha contradiccions i que no hi ha proves perifèriques que recolzin el seu relat de fets.

La sentència no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem