Bombers de Girona denuncien mancances importants de seguretat al túnel del TAV

Alerten que, en les condicions actuals, no podrien donar una resposta amb les garanties mínimes d'eficiència i qualitat

Els bombers del parc de Girona s'han sumat a la protesta contra l'estat de les obres relacionades amb el TAV, amb coses pendents tot i que fa més de tres anys que la infraestructura està en servei. Per això, aquest dimarts han fet públic un manifest amb el qual valen fer coneixedora a la població gironina de les mancances de seguretat del túnel que creua la ciutat per sota terra. "Considerem que una intervenció en aquesta infraestructura presentaria importants mancances, unes derivades de la manca d'instal·lacions del propi túnel i d'altres derivades de les mancances que patim els bombers que hi hauríem d'intervenir", exposen els bombers.

Les mancances, concreten, estan relacionades amb la mateixa infraestructura, el material d'intervenció, la formació específica i la manca d'efectius. "Són exigències mínimes que no es complirien en un possible servei en aquestes instal·lacions", denuncien. Després d'exposar els problemes "reiteradament", els bombers exposen que es veuen obligats a fer-los públics amb l'esperança que s'adoptin mesures que permetin donar un servei òptim als ciutadans.

D'entrada, els bombers alerten sobre la manca d'informació operativa. Durant les obres i just abans de la inauguració, van fer visites al túnel i van disposar de la fitxa operativa d'elements de risc. Malgrat això, asseguren que "no ha estat implantada a tot el personal de primera intervenció" i bona part els efectius actuals no han fet mai cap visita a la infraestructura.

Adif encara no té homologat el pla d'autoprotecció del túnel. A més, les instal·lacions no ha estat exemptes de problemes perquè s'han inundat en dues ocasions. Per això, els Bombers denuncien la manca de formació específica d'intervenció als túnels. Alerten que no disposen de cap mena de protocol que reguli com ha de ser la seva intervenció en cas d'emergència.

Un altre problema, per als bombers, són les carències de material i eines d'intervenció específiques. "Donades les condicions especials que presenta una infraestructura com aquesta caldria material i eines específiques de les que no disposem: càmeres tèrmiques, equips de respiració autònom bibotella, vagoneta de transport de material, kits de rescat, focus o fil guia", detallen.

També ressalten que no tenen prou personal per afrontar una gran emergència. Recullen que la dotació mínima de guàrdia del parc de Girona són sis bombers, als que s'hi podrien sumar, en cas de necessitat, els tres que hi ha a cadascun dels parcs més propers: Cassà de la Selva, La Pera i Banyoles. "Resultaria insuficient per donar una resposta satisfactòria a una possible intervenció en unes instal·lacions on pot haver-hi un número molt elevat de víctimes", afirmen.

Finalment, ressalten que no compten amb sistema de control de fums forçada ni amb sistema de comunicacions fix. "En ambdós casos es tracta de sistemes que incideixen en la seguretat dels propis actuants i, de retruc, en la de les possibles persones afectades", afegeixen.

Els bombers conclouen afirmant que estan "absolutament mancats d'allò que és necessari per poder donar resposta a una hipotètica intervenció dins del túnel del TAV amb unes garanties mínimes de seguretat, eficiència i qualitat. Això, asseveren, té una repercussió directa en la seguretat dels usuaris del TAV, del personal d'intervenció i dels béns afectats. "Esperem que es posi remei a aquesta greu situació tan aviat com sigui possible", conclouen.