La jutgessa d'Olot amonestada per tenir poc respecte envers el català recorrerà davant el CGPJ

El TSJC li va imposar dues sancions per ser desconsiderada amb dues advocades

La titular del Jutjat d'Instrucció Número 2 d'Olot no accepta les sancions que li va imposar el TSJC per tenir poc respecte cap a l'ús del català. La jutgessa, Ana María Caballero, ha rebut dues amonestacions per dues faltes lleus de desconsideració. I precisament, la segona neix arran de la primera.

Els fets que han motivat les amonestacions es remunten al 15 de març passat. Aquell dia, les advocades Marta Alsina i Montse Vinyets van anar al jutjat per un judici de faltes. Tot i que aquella vista es va haver d'ajornar per altres motius, aquí la jutgessa ja va reclamar a les lletrades que parlessin en castellà, perquè només entén el català escrit.

Durant l'intercanvi d'opinions, Caballero va retreure a les advocades la seva "manca de cortesia" i els va dir literalment, en to mofeta: "Jo pensava que eren bilingüistes, però veig que només saben parlar català i no saben usar el castellà". La jutgessa, aleshores, també va amenaçar de suspendre el judici i es va referir a l'espanyol com un "idioma universal".

Aquella primera vista es va suspendre per motius processals (no lingüístics) i el judici es va posposar fins al 24 de maig. Aquell dia, la jutgessa va habilitar un intèrpret. Però ho va fer perquè a les dues advocades se'ls traduís al català tot allò que a la sala es deia en castellà.

Alsina i Vinyets van elevar l'afer al TSJC. La queixa va arribar a la Sala de Govern, que va requerir la jutgessa perquè hi fes al·legacions. Va ser aleshores quan Ana Maria Caballero, a parer del tribunal, va ser irrespectuosa amb les formes cap als membres de la sala.

Per tot plegat, el TSJC li va imposar les amonestacions. Segons la resolució, el tribunal li imposava "sanció d'advertència" per dues faltes lleus de desconsideració.

Ara, davant el CGPJ

Ara, la jutgessa d'Olot ha decidit recórrer les dues amonestacions davant la Comissió Disciplinària del CGPJ. Segons avança el portal de notícies jurídiques 'Confilegal', la jutgessa extremenya presentarà recurs d'alçada davant la comissió. Ho farà a través de l'advocat Enrique Arnaldo, que és catedràtic de dret constitucional i exvocal del CGPJ. A Arnaldo, li ha fet l'encàrrec l'Associació Professional de la Magistratura, a la qual pertany la jutgessa.