El jutjat obliga Castellfollit de la Roca a penjar la bandera espanyola a l'ajuntament

L'equip de govern d'ERC recorrerà la sentència

El jutjat obliga Castellfollit de la Roca (Garrotxa) a penjar la bandera espanyola en un lloc "destacat, visible i d'honor" de la façana de l'ajuntament. La sentència, dictada pel Jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona, estima el recurs interposat per la subdelegació del govern espanyol el 22 de juliol del 2015 i descarta els arguments del consistori.

La resolució esgrimeix que, per llei, la bandera ha d'onejar "diàriament i amb caràcter de permanència" i recull que la Guàrdia Civil ha elaborat diferents informes constatant que a Castellfollit fa temps que no ho fa. L'equip de govern d'ERC al·lega que no pot complir la sentència i recorda que no poden penjar la bandera espanyola a l'ajuntament perquè simplement no en tenen.

L'edifici oficial està en construcció i, mentrestant, les dependències municipals es troben en un pis particular cedit. "No tenim la voluntat de penjar-la però és que, a més, no sabem com complir aquesta sentència perquè ens trobem provisionalment en un edifici que no és propietat de l'ajuntament", ha afirmat l'alcalde de Castellfollit, Miquel Reverter.

Ampliació:

La sentència desestima, un per un, els arguments desplegats per l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca i obliga a "col·locar la bandera espanyola a la seu exterior de l'edifici". El magistrat recorda que la llei exigeix que la bandera onegi "sempre en un lloc destacat, visible i d'honor" i que, si està al costat d'altres banderes, ha d'ocupar un lloc "preeminent", sense que les altres puguin tenir una mida més gran.

L'advocada de l'Estat, en representació de la delegació del govern espanyol a Catalunya, va interposar el recurs el 22 de juliol del 2015 i va formalitzar la demanda l'11 de gener del 2016. Ara, el Jutjat contenciós número 2 de Girona ha dictat i notificat la sentència i recorda que hi ha nombrosa jurisprudència que avala que tots els ajuntaments tenen l'obligació "prevista legalment" de penjar la bandera espanyola.

"El Tribunal Suprem, de forma constant i reiterada, ha interpretat que la norma articula l'obligació de qualsevol administració pública de col·locar la bandera espanyola a tots els seus edificis, havent d'onejar de forma permanent i no esporàdica com a manifestació, davant dels ciutadans, del contingut que simbolitza i representa", recull la sentència, que imposa el pagament de les despeses processals a l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca.

No tenen ajuntament

L'equip de govern d'ERC ha valorat amb els advocats de quina manera poden oposar-se a la sentència. L'alcalde, Miquel Reverter, detalla que, finalment, han decidit no presentar recurs i esperar a s'hagi d'executar la resolució. Serà llavors quan demanaran un aclariment i argumentaran que no poden donar-hi compliment.

Reverter ha deixat clar que l'equip de govern no vol penjar la bandera espanyola. "No tenim aquesta voluntat i creiem que ja hi ha suficients problemes al país com per perdre el temps obligant la gent a penjar banderes", ha afegit. Però, a més, justifica que no poden donar compliment a la resolució del contenciós perquè, senzillament, no tenen ajuntament.

"No sabem com complir la sentència, ens trobem provisionalment en un edifici que no és de l'ajuntament perquè l'ajuntament nou no està acabat i encara no és un edifici d'ús públic", ha explicat. Mentre culminen els treballs (aturats durant anys perquè l'edifici impulsat per l'anterior govern de CiU ha estat en litigi i el jutjat en va declarar il·legal una part), les dependències municipal se situen en un pis particular cedit. "No podem penjar una bandera a casa d'un altre", ha asseverat Reverter.

"És molt trist que la delegació del govern espanyol a Catalunya només estigui preocupada per si es penja o no una bandera, ens sembla quasi indecent", ha conclòs l'alcalde.