Girona farà pagar una taxa de 1.500 euros per fer activitats i concerts a la Devesa a partir del 2017

El govern decideix no cobrar per rodatges sempre que facin "promoció de la ciutat"

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha presentat la proposta d'ordenances fiscals per al 2017 que se sotmetran a votació del ple el proper 24 d'octubre. Enguany, el govern municipal compta amb majoria absoluta i, per tant, l'aprovació està garantida ja que no li cal el suport de cap altre grup, com havia passat en anys anteriors.

El govern municipal (CiU/PSC) ha decidit mantenir els impostos i taxes congelades per cinquè any consecutiu. Planas ha dit que han començat a notar una "petita recuperació econòmica" però que, després de fer càlculs, han considerat que poden mantenir la congelació un any més per tal que els ciutadans no hagin de pagar més.

Els impostos i taxes que recapta el consistori suposen al voltant del 42% dels ingressos del pressupost anual.

Principals novetats

Com a principals novetats destaca la creació d'una taxa especial per regular els esdeveniments que es facin a la Devesa. Segons ha explicat la regidora, aquesta taxa serà molt més alta que a la resta de la ciutat per evitar que el parc concentri massa activitats (com fires o concerts) i propiciar que es reparteixin arreu de la ciutat.

Fins ara, la taxa per ocupació temporal de l'espai era la mateixa a tota la ciutat: 260,6 euros per dia i activitat. A partir del 2017, a la Devesa passarà a ser com a mínim de 1.500 euros (podrà ser major dependent de l'espai que s'ocupi). Això sí, quedaran exempts de pagar la taxa els marxants del mercat, les fires de Sant Narcís (que tenen regulació pròpia) i també la resta d'activitats que es facin per institucions participades per mateix ajuntament, com Fira de Girona.

L'any passat, l'equip de govern de CiU ja va intentar aprovar una exempció per als rodatges cinematogràfics. L'estiu passat, durant el rodatge de la sèrie 'Joc de Trons', el consistori no va cobrar ni un euro a la productora i la intenció era regular-ho a les ordenances fiscals. La idea, però, no va prosperar perquè l'oposició en bloc s'hi va oposar.

Ara, el consistori torna a portar aquest tema a les ordenances fiscals del 2017. No hauran de pagar res per rodar a Girona totes les sèries, anuncis o pel·lícules on es vegi clarament algun element significatiu de la ciutat. "Sempre que es faci promoció de la ciutat i Girona es vegi clarament identificada no hauran de pagar res", ha explicat la regidora.

També s'ha previst una nova zona verda d'aparcament per a veïns a la zona de la Devesa, just a davant del parc a tocar de la Sala de Ball. En aquest punt, es permetrà aparcar gratuïtament a tothom durant una hora els dies de mercat (dimarts i dissabtes). A partir del 2017, els cotxes 100% elèctrics també tindran aparcaments gratuït a zones verdes i blaves de la ciutat.