Temporada Alta estrena 'Pares nostres', un espectacle de teatre de proximitat per reflexionar sobre la paternitat

L'obra presenta quatre peces escrites per les dramaturgues Lluïsa Cunillé, Marta Buchaca, Victoria Szpunberg i Marta Aguilar

Tant les autores del text de 'Pares nostres' com els actors (David Planas i Jordi Gilabert) i el director Iván Morales són pares. Tots s'han preguntat sovint si ho estaran fent bé, si donen una bona educació als fills o si, anys enrere, es van comportar com devien amb els seus propis pares. Són reflexions sobre la paternitat a les quals han donat forma de muntatge teatral. El text de l'obra és de les dramaturgues Lluïsa Cunillé, Marta Buchaca, Victoria Szpunberg i Marta Aguilar.

Totes d'estils diferents i, per tant, cadascuna ha plasmat la seva visió sobre què suposa ser pare. Per portar-ho a escena, el director Iván Morales ha escollit una disposició de l'espai on l'espectador està a tocar dels actors. "Volem que sigui un acte íntim per parlar de com ens sentim com a pares i fills", reconeix. L'obra s'estrena dissabte a la Planeta dins el festival Temporada Alta.

Ampliació:

La paternitat genera molts dilemes morals. I cadascú la viu d'una manera determinada, depenent del moment personal, de l'edat o de l'educació que ha rebut de petit. 'Pares nostres' és una reflexió sobre els dubtes, les preguntes i les vivències del ser pare. Tot vist amb ulls de dona però interpretat per homes.

Les autores dels textos són Lluïsa Cunillé, Marta Buchaca, Victoria Szpunberg i Marta Aguilar. Es tracta, doncs, de quatre històries diferents on els personatges són canviants. "Són quatre autores d'estils diferents, d'edats diferents i de llenguatges teatrals diferents, per tant hi ha molts punts de vista", ha assenyalat el director del muntatge, Iván Morales.

La posada en escena s'acosta al que s'anomena "teatre de proximitat". El concepte d'escenari desapareix i el públic es barreja entre les diferents estances on té lloc l'acció dramàtica. La disposició del públic és un element més que juga a fer d'aquesta obra un "acte íntim".

"Nosaltres ens fem preguntes, ens despullem davant del públic", reconeix un dels actors, Jordi Gilabert. Tant el director com els actors són pares i això els ha fet despertar molts pensaments i sentiments mentre preparaven l'obra. "Tot el procés et remou i crec que la gent que veu l'obra en un moment o altre s'hi veurà identificat", avança l'altre actor de l'obra, David Planas.

El muntatge s'estrena dissabte a la sala La Planeta i diumenge hi ha dues funcions més. Després del Temporada Alta, farà gira a d'altres teatres catalans.