La inflació anual se situa en el +0,3% a la demarcació de Girona al setembre

La taxa mensual de l’IPC ha estat del -0,1% a les comarques gironines, segons l’INE

La inflació anual s’ha situat en el 0,3% positiu a la demarcació de Girona al setembre, segons ha publicat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística espanyol (INE). Per la seva banda, la taxa mensual de l’IPC ha estat del -0,1% a les comarques gironines. Igualment, la inflació s’ha situat en el 0,4% anual aquest mes de setembre a Catalunya, tres dècimes per sobre de la taxa anual de l’índex de preus de consum (IPC) registrada el darrer mes d’agost.

D’aquesta manera, la inflació anual se situa per segon mes consecutiu en positiu a Catalunya. Per la seva banda, la taxa mensual de l’IPC a Catalunya ha registrat un descens del 0,1% al setembre. Al conjunt de l’Estat, la taxa de variació anual de l'IPC al mes de setembre ha estat del 0,2%, tres dècimes per sobre de la registrada el mes anterior, i trenca així la tendència de vuit mesos seguits amb una inflació anual negativa. La variació mensual de l'índex general de l’IPC és del 0,0% al setembre al conjunt de l’estat espanyol.

A nivell català, els grups de béns i serveis del cistell de l’IPC que han experimentat pujades més grans al setembre en termes anuals han estat les comunicacions (+2,8%) i els productes sota l’epígraf ‘altres’ (+2,2%). Per contra, les baixades més significatives han estat en els preus de l’habitatge (-2,5%) i en l’oci i cultura (-0,8%), segons l’INE.

En termes mensuals, els principals increments de preus han estat en els apartats de vestit i calçat (+4,5%), paratge de la llar (+0,5%) i transport (+0,5%). D’altra banda, les caigudes mensuals més marcades de l’índex de preus de consum han estat als capítols d’oci i cultura (-4,2%), aliments i begudes no alcohòliques (-0,9%) i hotels, cafeteries i restaurants (-0,5%).

Els preus dels carburants empenyen l’IPC a l’alça al conjunt de l’Estat

A nivell espanyol, els grups amb influència positiva que destaquen en l'augment de la taxa anual són el transport, que experimenta una variació del 0,0%, gairebé dos punts per sobre de la d’agost, majoritàriament deguda al fet que els preus dels carburants i lubricants augmenten aquest mes, mentre que van baixar al setembre de l'any anterior.

L’habitatge, amb una taxa anual que s'incrementa més d'un punt i mig, fins al -2,8%, a causa de la pujada dels preus de l'electricitat, enfront de la baixada registrada a 2015. També influeix, encara que en menor mesura, la pujada dels preus del gasoil per a calefacció i el gas, que van descendir l'any passat.

Per la seva banda, els grups amb més influència negativa són els aliments i begudes no alcohòliques, que presenta una taxa anual del 0,8%, un punt inferior a la del mes passat, causada per la baixada dels preus de les fruites fresques, major aquest mes que fa un any, i dels llegums i hortalisses fresques, els olis i el peix fresc, que van pujar el 2015. També l’oci i cultura, amb una taxa del -1,5%, més d'un punt i mig inferior a la d'agost, com a conseqüència de la baixada dels preus del viatge organitzat, més gran que la de setembre de 2015.

A nivell mensual, la taxa de variació de l'IPC general al setembre a tot Espanya és del 0,0%. Els grups amb major repercussió positiva en l'índex general són el vestit i calçat (+5,1%), el transport (+0,6%), i l’habitatge (0,5%). Per la seva banda, entre els grups amb repercussió negativa en l'índex general destaca l’oci i cultura (-4,1%), els aliments i begudes no alcohòliques (-0,9%), i els hotels, cafès i restaurants (-0,2%).