Els Bombers reben una quarantena d’avisos per la pluja des d'ahir al vespre

Tots ells han estat de poca importància i s’han concentrat a les comarques de Girona i nord de Barcelona

Els Bombers de la Generalitat han rebut una quarantena d’avisos per incidències relacionades amb la pluja des d’aquest dijous a les nou del vespre fins aproximadament les vuit del matí. Tot i així, segons han explicat, cap d’elles ha estat greu i en algunes amb prou feina s’hi ha arribat a actuar. La majoria s’han concentrat a les comarques de Girona i nord de Barcelona després que a última hora d’ahir els ruixats es localitzessin al terç nord-est de Catalunya, tot i que de matinada ja han anat de baixa.

Les incidències, totes elles menors, han consistit en filtracions d’aigua, embornals embossats, aigua acumulada en patis o algun sanejament o retirada d’arbres. Alguns dels registres més destacats han estat els 31 litres per metre quadrat en mitja hora a Sant Pere Pescador i els 24 litres a Torroella de Montgrí, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Altres quantitats destacades han estat els 24,5 litres per metre quadrat en mitja hora a Portbou i els 14 litres per metre quadrat en deu minuts a Dosrius (Maresme). A més s’han produït acumulacions d’aigua importants a Portbou (83,9 litres per metre quadrat), Sant Pere Pescador (74,6 litres per metre quadrat), Castelló d’Empúries (68,4 litres per metre quadrat) i Cadí (65,2 litres per metre quadrat).

Pel que fa la mobilitat, segons informa Renfe, la R1 pot acumular aquest divendres al matí retards superiors al quart d’hora en sentit Blanes per les males condicions marítimes que obliga els combois a circular amb molta precaució. En sentit sud, d’entrada a Barcelona, els combois funcionen amb normalitat coincidint amb l'hora punta.

D’altra banda, segons informa Protecció Civil, 1.950 abonats de Vidreres i 1.021 més de Llagostera es van quedar sense restabliment elèctric.

Quant als problemes viaris, l’acumulació d’aigua ha fet tallar un carril de la C-31 a Sant Adrià de Besòs cap al ramal de la Ronda Litoral en sentit Trinitat, on es registra mig quilòmetre de retencions. A la resta de vies, hi ha les cues habituals d’entrada a Barcelona a primera hora del matí.


Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest divendres al matí s’esperen precipitacions a qualsevol punt, més extenses al matí al terç oest i al quadrant nord-est, mentre que amb el pas de les hores les pluges quedaran restringides al Pirineu, Prepirineu i meitat est. Seran d’intensitat feble o moderada, tot i que localment poden ser fortes i acompanyades de tempesta i calamarsa.

De fet, el SMC ha activat dos avisos per mal estat de la mar al litoral de Barcelona i de Girona i per la possibilitat de pluges superiors als 20 litres per metre quadrat en mitja hora a les comarques del quadrant nord-est.

En tot l’episodi el telèfon 112 ha atès un nombre elevat de 1.267 trucades vinculades a les pluges, la gran majoria amb origen al Maresme (845) i al Barcelonès (183). Les trucades han estat majoritàriament per inundacions, filtracions, rescats de vehicles (urbà), clavegueram, incidències trànsit.

Mentrestant, la Direcció de Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) per la presència d'acumulacions d'aigua encara a punts del litoral i la prealerta del pla Procicat pel fort onatge al litoral de la meitat nord.