Les onades poden superar els 2,5 metres aquesta tarda a la Costa Brava

Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Procicat

Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla Procicat per la previsió de fort onatge aquest dijous al Maresme i a la Costa Brava, amb onades que poden superar els 2,5 metres d'alçada i que podran afectar la primer línia de costa. Es preveu que la mala mar s'allargui fins aquest divendres, tot i que afectarà amb més probabilitat a la costa de l'Alt Empordà.

Protecció Civil recorda que no s'ha d'accedir als punts del litoral afectats pel fort onatge ni als llocs on les onades trenquin amb força. D'altra banda, el telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 978 avisos pel temporal de pluges des de l'inici de l'episodi i fins a la una d'aquest migdia, la majoria dels quals s'han rebut des del Maresme. El nombre de trucades ha disminuït significativament des de la passada mitjanit i entre les vuit d'aquest matí i la una del migdia s'han rebut 37 trucades, principalment per acumulacions d'aigua, inundacions de baixos, de patis o soterranis, filtracions, incidències al clavegueram i també rescat de vehicles.

Així mateix, els Bombers de la Generalitat han efectuat 423 serveis des de l'inici del temporal i fins a la una d'aquest migdia per les conseqüències derivades de les fortes pluges. Concretament, entre les nou d'aquest matí i la una del migdia els Bombers han atès 23 serveis, 15 dels quals al Maresme.

Protecció Civil manté activada l'alerta del pla Inuncat davant la previsió de reactivació de les pluges a tot el litoral a partir de la tarda, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, i per les incidències que es poden produir en aquestes zones.

Es preveuen pluges intenses a tot el litoral i prelitoral de Catalunya a partir d'aquesta tarda i fins a la nit que poden ser localment intenses. Es podran superar els vint litres en només mitja hora i les pluges poden anar acompanyats de tempesta i provocar incidències. Aquestes noves precipitacions s'afegeixen a les d'aquest dimecres al Maresme, a la Selva i al Baix Empordà, en molts casos torrencials i amb volums totals que són rècords històrics.

Tot i que es preveu que plogui amb menor intensitat que ahir i que hi hagi menor acumulació d'aigua, Protecció Civil recorda la importància de respectar les senyalitzacions de prohibició d'accedir i passar en aquells punts on hi hagi perill d'inundacions a tot el litoral com rieres o passos soterrats.

En moltes localitzacions del Maresme i també de punts de la Selva marítima i del Baix Empordà, l'aigua encara no ha pogut ser absorbida pel terreny, que es troba saturat. En aquest sentit, s'aconsella anar amb molt de compte ja que les noves pluges poden provocar incidències igualment importants. A més, la previsió de fort onatge al litoral pot dificultar el drenatge de rius i rieres al mar.