Un espectacle de llum i foc i una muixeranga, entre les novetats de les Fires de Sant Narcís

Girona programa activitats en 17 barris de la ciutat

L'Ajuntament de Girona ha donat a conèixer aquest dijous el programa d'activitats de les Fires de Sant Narcís del 2016. Entre les novetats d'enguany, destaca un espectacle que han anomenat 'Lluminàries de fires' que anirà a càrrec de Taller de Magnèsia i Berros de la Cort que consistirà en un recorregut de llum i foc des dels Jardins de la Infància i fins als jardins de les Pedreres inspirant-se en un muntatge barroc que hi va haver a la ciutat l'any 1666.

Per primer cop també hi haurà una muixeranga coincidint amb els castells de vigília on la companyia Nova Muixeranga d'Algemesí, amb l'ajut dels Vailets de l'Empordà i els Marrecs de Salt, faran un conjunt de danses i torres humanes que són "molt espectaculars", segons la regidora Eva Palau, que coordina les Fires de Sant Narcís.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, també ha subratllat que enguany es faran actes a 17 barris, en una clara aposta per "descentralitzar" la festa major i fer-la arribar a tota la ciutat.

A nivell d'exposicions, destaca la inauguració 'La Girona de l'aigua' al museu d'Història i 'Aigües rituals: una història dels banys jueus' al museu d'Història dels Jueus. La festa major començarà el 28 d'octubre i s'allargarà fins al 6 de novembre.

Ampliació:

La programació inclou prop de 250 propostes que es desenvoluparan en els deu dies que duraran les Fires de Sant Narcís d'aquest any. El tret de sortida serà el 28 d'octubre amb el tradicional pregó que enguany anirà a càrrec dels Marrecs de Salt, coincidint amb el seu 20è aniversari.

Tant l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, com la regidora Eva Palau, coordinadora de les fires, han subratllat que enguany s'ha ampliat la programació d'activitats als barris de Girona amb la idea de "descentralitzar" la festa major perquè arribi a tots els racons. Malgrat que bona part de les activitats tenen lloc a la zona del Barri Vell i el Mercadal (incloent les activitats a la Copa), les propostes de les Fires arribaran aquest 2016 a un total de 17 barris. Així per exemple el 31 d'octubre es farà una diada sencera de Fires al barri de Santa Eugènia, amb atraccions infantils sostenibles durant tot el dia, espectacles diversos i una actuació de màgia al vespre al Centre Cívic Santa Eugènia.

L'alcaldessa ha afirmat que amb l'arribada del nou govern ara fa cinc anys s'ha apostat per un "nou model" de festa major que enguany creu que ha arribat al nivell d'"ideal" que s'havien plantejat. En aquest sentit, ha afirmat que aquest model es basa en la idea que tots els ciutadans han de trobar la seva opció festiva, que el teixit associatiu participi activament en l'organització d'actes i també amb la descentralització ja esmentada i que continuarà en els pròxims anys.

Madrenas ha destacat també la vessant solidària tot dient que cal recordar aquelles persones "que ho estan passant malament". És per això que aquest any s'ha volgut dedicar al drama humanitari dels refugiats amb l'ajut de la plataforma Girona Acull. Durant els dies de les fires, s'aprofitarà l'escenari de la Copa per "fer encara més visible" aquesta qüestió humanitària.

Les Lluminàries, la Beatufarra i la muixeranga, entre les novetats

Entre la programació d'enguany, destaquen algunes novetats com ara l'organització de 'Les lluminàries', que emularan un espectacle que es va fer a la ciutat l'any 1666 que té el foc i la llum com a principal protagonistes. La proposta, feta per Taller de Magnèsia i Els Berros de la Cort, es podrà veure el dia 5 de novembre a partir de les vuit del vespre als jardins de la Infància i farà un breu recorregut fins als jardins de Fora Muralla per acabar als jardins de les Pedreres.

Aquest any s’incorpora també una nova cercavila a les festes. Es tracta de la Beatufarra, el descens de la figura del Beatusaure per les escales de la Catedral fins a arribar a la Copa. L’espectacle, que anirà a càrrec de la Fal·lera Gironina i comptarà amb la col·laboració dels Diables de l’Onyar, es podrà veure el divendres 4 de novembre a partir de dos quarts de vuit del vespre.

Els castells de vigília del primer dissabte de Fires –enguany, diada de Sant Narcís- estrenaran ubicació aquest 2016, ja que es faran a la plaça de l’Oli en lloc de la plaça de Sant Feliu, com era costum els darrers anys. Aquest any, a més, els amfitrions, els Marrecs de Salt, estaran acompanyats pels Vailets de l’Empordà i per la Nova Muixeranga d’Algemesí. La colla, procedent del País Valencià, actuarà per primer cop a la ciutat en el marc de les Fires, on mostrarà el seu conjunt de danses i torres humanes.

Altres activitats que cal ressaltar de l’edició d’enguany són el sopar popular de Fires, que es farà el 4 de novembre i que comptarà amb el càtering de la Fundació Ramon Noguera; el Mercat de La Volta, que s’avança una setmana i es farà el segon dissabte de Fires, el dia 5 de novembre; la proposta de tastets de natura per descobrir l’entorn natural de la ciutat, a càrrec de l’entitat La Sorellona, o la inauguració de les exposicions de Fires al Museu d’Història de Girona i al Museu d’Història dels Jueus, dedicades a l'aigua, i de la reobertura de la mostra 'Girona plató' a la Casa Pastors.

Enguany es mantenen i es consoliden propostes iniciades en anys anteriors, com les activitats de dia a la Copa –concurs d’arrossos, circuit d’aventura o vermut rock, entre d’altres–, el concurs d’engalanament de carrers, la castanyada a Santa Eugènia, la penjada de Mosques a la plaça de l’Assumpció, la 2a Cursa de la Rutlles, la 3a Gimcana de Sant Narcís, la 4a Cursa d’Orientació deFires, la 4a Caminada a Sant Miquel, el 5è Campionat de Botifarra, el 5è Trofeu de Bèlit o la 5a Baixada d’Andròmines. També es farà la jornada d’atraccions de Fires a 1 euro el dijous 3 de novembre a partir de les cinc de la tarda i la sessió solidària del Circ Raluy, també a 1 euro, el dia 31 d’octubre en la funció d'un quart d'una del migdia.

Es manté el control per evitar la venda d'alcohol a menors

A banda de la campanya contra les agressions sexistes amb el lema 'No és no', aquest any es mantindrà la campanya informativa i de prevenció que porten a terme la Policia Municipal i Mossos d'Esquadra. Segons ha explicat Madrenas, un any més s'informarà als establiments i supermercats per recordar-los que han d'estar "molt altertes" per tal d'evitar la venda d'alcohol a menors. Es tracta d'un control més intensiu del que es ve fent al llarg de l'any si bé ha recordat que en l'edició passada no hi va haver cap incidència destacada. Segons Madrenas, "els demanem que prestin més atenció perquè hi haurà més intents de comprar alcohol per part de menors". Per altra banda, també ha recordat la feina que s'està fent des de la comissió de fires amb les entitats implicades que controlaran un any més que no es pugui donar aquest consum entre els joves de menys de 18 anys.

Les Fires acabaran un cop més amb el tradicional castell de focs el diumenge 6 de novembre.

Cal recordar que la programació musical ja es va presentar fa uns dies mentre que la destinada al públic familiar està previst que es doni a conèixer la setmana vinent.