Olot posarà LED a 1.330 punts de l'enllumenat públic

La mesura preveu reduir uns 65.000 euros a l'any de factura de llum

La capital de la Garrotxa ha començat a substituir 1.330 punts de l'enllumenat públic. S'han començat a canviar les bombetes de vapor de sodi per la tecnologia LED, que permet un menor consum energètic, a l'Avinguda Onze de Setembre, el carrer Bolós i a la plaça Espanya. Properament, es farà també a la zona alta del barri de Sant Roc, al sector Bonavista proper a la piscina municipal o al polígon industrial de la Canya, entre d'altres. El consistori calcula un estalvi d'entre 60.000 i 65.000 euros a l'any a la factura de la llum respecte el que venia pagant fins ara i un estalvi energètic de 450.000 Kw/h anual. Aquest és el tercer any que s'impulsa el projecte d'adequació de l'enllumenat viari en compliment del reglament d'eficiència energètica. Un cop finalitzi aquesta darrera fase, s'haurà substituït el 35% del total de punts de l'enllumenat públic. L'empresa SECE és l'encarregada dels treballs, adjudicats amb un cost de 502.748 euros. Per poder fer front a la despesa, l'Ajuntament s'ha acollit al Programa d'ajudes de renovació de la il·luminació exterior municipal que ha posat en marxa el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. La convocatòria permet a les administracions disposar de préstecs sense interès amb l'objectiu d'incentivar i promoure actuacions d'estalvi energètic que ajudin a reduir les emissions de diòxid de carboni.

Aquest és el tercer any que Olot substitueix els llums de vapor de sodi per tecnologia LED a diferents punts de la ciutat. Ja s'ha començat a fer a l' l'Avinguda Onze de Setembre, el carrer Bolós i a la plaça Espanya. Properament, es farà també a la zona alta del barri de Sant Roc, al sector Bonavista proper a la piscina municipal, a l'entorn de la carretera vella de Batet, al polígon industrial de la Canya, a la carretera de Riudaura i al sector del carrer Alforja. Així mateix, també està previst que se substitueixi amb LED a tot el sector de la Guardiola, a l'avinguda Europa i plaça dels jutjats i al carrer del Roser.

En total, es substituiran 1.330 lluminàries per incorporar el LED, una tecnologia que permetrà un estalvi de 115 Kw de potència instal·lada. En xifres absolutes, l'Ajuntament preveu un estalvi energètic d'uns 450.000 Kw/h any i gastar entre 60.000 i 65.000 euros menys a l'any a la factura de la llum respecte el que pagava ara.

Un cop hagi finalitzat aquesta última fase projectada, la ciutat ja tindrà el 35% de tots els punts de llum substituïts per tecnologia LED.

Millores a les voreres amb un cost d'uns 69.000 euros

El regidor d'Espai Públic, Josep Gelis, ha detallat aquest dilluns les actuacions incloses en el programa de conservació dels ferms i voreres per aquest any amb un cost d'uns 69.000 euros. Es tracta de l'ampliació de les voreres del pont de la plaça del Palau que han de millorar el pas dels vianants i garantir-ne l'accessibilitat. Els treballs, que ja han començat, permetran que la vorera tingui 1,45 metres més que en l'actualitat. L'empesa encarregada és Excavacions Ampurdan que de forma simultània està fent millores al gual de l'encreuament del carrer Bisbe Lorenzana amb Castellà i Lloveras per reduir el nivell de la vorera i millorar l'accés a les persones amb problemes de mobilitat.

Un cop enllestides aquestes dues actuacions, les màquines es traslladaran a altres punts com ara als guals situats a l'encreuament del carrer Fontanella amb Bisbe Lorenzana i els carrers del voltant de la plaça Balmes.

L'Ajuntament haurà destinat enguany 350.000 euros en aquest programa de millora de voreres i dels ferms.

A banda d'aquest pla, el regidor ha explicat que també s'han adjudicat les obres del carrer Fluvià en el tram que va del parc dels Nius fins a la benzinera de les Tries a tocar del riu Fluvià. L'objectiu és ampliar la vorera fins als 2 metres d'amplada (1,80 metres en alguns punts) i posar-hi sauló compactat per millorar la seguretat d'aquesta via. El cost és d'uns 65.000 euros i està previst que ja estiguin "molt avançats" a començaments de desembre.