La jutge separa les causes per accident de trànsit i negligència mèdica de la dona de Figueres paraplègica

Els representats de Felicidad C. A. estudien demandar al metge

La jutgessa ha separat les causes per accident de trànsit i negligència mèdica en la demanda civil presentada per la dona que va quedar paraplègica després d'una operació a l'Hospital de Figueres el juliol de l'any passat. La dona va patir un accident de trànsit que li va partir una vèrtebra, però encara podia caminar.

En l'operació, el cirurgià li hauria travessat la medul·la amb dos cargols i, en conseqüència, l'ha deixada en una cadira de rodes per la resta de la seva vida. En la vista prèvia celebrada aquest dilluns, la magistrada ha fixat el 16 de maig de l'any que ve com a data del judici per trànsit després que la demandant i l'asseguradora Zurich no hagin arribat a cap acord.

Els representats de Felicidad C. A. valoraran en els propers dies si presenten una nova demanda per negligència mèdica un cop conclogui el procediment de trànsit o bé ho fan abans perquè les dues peticions es puguin agrupar en un sol procés si la jutgessa ho considera oportú. L'advocat de Felicidad C.A., Emili Ortiz, reclamava en la demanda civil que van presentar prop de 3 milions d'euros a l'asseguradora Zurich. Es dóna la circumstància que Zurich assegura tant el metge que va operar Felicidad com el cotxe on viatjava l'afectada com a copilot i que va ser el culpable del sinistre.

Després que aquest dilluns la jutgessa hagi decidit assenyalar data pel judici per les lesions de l'accident de trànsit, els representants de Felicidad han de veure "com articular ara tècnicament" la demanda per negligència mèdica, ha explicat l'advocat Emili Ortiz a la sortida de la vista prèvia als jutjats de Barcelona. En cas que acabin presentant una nova demanda per negligència mèdica abans del judici per trànsit, la jutgessa haurà de decidir si l'acumula en el mateix procediment per l'accident o n'obre dos de diferents.

Zurich ha pagat fins ara 440.000 euros en concepte de les lesions derivades de l'accident, però es nega a pagar per les conseqüències de l'operació quirúrgica, segons ha assenyalat Ortiz. "Les quantitats que li corresponen a la Felicidad són molt superiors", ha assegurat. Els representants de Felicidad no volen que s'apliquin els barems de trànsit per calcular les indemnitzacions de l'afectada, ja que aquestes taules tenen uns topalls i perquè defensen que també es tracta d'un cas de negligència mèdica.

La valoració econòmica de l'advocat es basa en un informe pericial fet pel cap del servei de Rehabilitació del Vall d'Hebron, Miguel Ángel González Viejo, un dels majors experts en la matèria. En l'informe es calcula que Felicidad necessitarà uns 616.000 euros en elements mecànics com cadires de rodes i altres; uns 511.000 euros per a una persona que l'ajudi tota la vida; uns 943.000 euros en fisioteràpia i uns 825.000 euros més d'indemnització pels dies de baixa, les seqüeles estètiques, el dany moral i la incapacitat laboral. Ortiz diu que no vol actuar penalment contra el metge, sinó que la dona tingui els mitjans econòmics suficients per viure bé la resta de la seva vida.

En la demanda civil que van presentar, a la qual va tenir accés l'ACN, es recollia que quan el cirurgià va sortir del quiròfan hauria admès als familiars de Felicidad que els errors en una operació li haurien passat "dos cops més". Ortiz defensa una d'aquestes possibles víctimes, que també està negociant una indemnització. Es tracta d'una dona de 72 anys, que va patir diverses complicacions després de ser operada pel mateix metge i que ara té una lesió medul·lar. La dona havia anat a l'hospital per una caiguda per les escales de casa el gener del 2013.

Mesos de tractament

Felicidad C.A., veïna de Figueres de 34 anys, va patir un accident de trànsit greu el juliol de l'any passat. L'afectada havia de sotmetre's a una operació relativament habitual, la col·locació de dos cargols per arreglar la fractura d'una vèrtebra, però a la sortida del quiròfan, no es notava les cames. "En cap moment el doctor va aparèixer per l'habitació i els infermers tractaven de suplir la falta d'informació", va explicar Felicidad a l'ACN fa uns dies.

El 29 de juliol va ser traslladada a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on els metges van confirmar que no podria tornar a caminar mai més perquè a Figueres li havien perforat el canal intramedul·lar. Va estar ingressada a la unitat de lesionats medul·lars de la Vall d'Hebron fins el 30 de novembre i va seguir en tractament a la mateixa unitat fins el 23 de desembre.

Quan va tornar a Figueres es va haver de traslladar perquè el pis on vivia era difícilment adaptable a les seves necessitats de mobilitat. Ara resideix amb la seva filla d'onze anys en una planta baixa i té durant diverses hores dues cuidadores per ajudar-la en les feines bàsiques com la higiene, vestir-se, fer el menjar o anar al lavabo. Ha patit episodis recurrents de depressió i altres problemes de salut per les dificultats de mobilitat i té la incapacitat absoluta laboral.