Lagartijas tiradas al sol obre la programació iberoamericana de Temporada Alta

Presenten tres muntatges de teatre documental

La companyia mexicana Lagartijas tiradas al sol obrirà la programació iberoamericana del festival internacional Temporada Alta. Aquest any ho fa amb tres muntatges de teatre documental titulats ‘Tijuana’, ‘Veracruz’ i ‘Santiago Amoukalli’.

Les representacions tracten arguments relacionats amb la situació política a Mèxic i són les primeres del nou cicle de 32 peces impulsat per aquest grup teatral, una per a cada estat mexicà.

Com sobreviure amb el salari mínim de 3 euros, una història real d’assassinats, corrupció i falta de llibertat d’expressió i la hipocresia dels projectes d’art social centren les temàtiques dels muntatges, que es podran veure entre els dies 11 i 12 d’octubre a la sala La Planeta.

Ampliació:

El projecte de les 32 representacions es va plantejar com "un intent d’acabar" amb el discurs "massa generalitzat" que "la majoria de persones, fins i tot els mateixos mexicans", tenen de "la política d’aquí”, ha explicat el director de la companyia, Gabino Rodriguez. És per això que per fer cada obra "ens endinsem en la realitat de la localitat, mirant de reflectir la situació social que hi ha”, ha afegit la directora adjunta, Luisa Pardo.

‘Tijuana’, el primer dels tres muntatges que s'exhibiran al festival, posarà en escena aquest dimarts, a partir de les 21.00 h, l’experiència de Gabino Rodríguez, que durant sis mesos va esdevenir un habitant d'aquesta ciutat mexicana. Això voldrà dir, entre d'altres qüestions, intentar sobreviure amb el salari mínim legal de la zona, equivalent a tres euros. Per mirar de sobreviure, en alguna ocasió el personatge també haurà de fer activitats no regulades. “Mostra la ironia de les lleis que expulsen a la gent de l’activitat legal”, en paraules del mateix actor protagonista.

La segona creació és ‘Veracruz, nos estamos desforestando o cómo extrañar Xalapa’, que en forma de conferència i amb veus de testimonis anònims s'aproxima a la xarxa corrupta creada entre traficants i polítics d'aquesta ciutat, en un context de “violència extrema”. Luisa Pardo delectarà amb les seves paraules el públic de la sala Planeta aquest dimecres a partir de les 12.00 h.

Sis hores més tard, a les 18.00 h, el mateix emplaçament acollirà la tercera representació, titulada ‘Santiago Amoukalli’. És una història ambientada en un lloc fictici del sud-oest de Mèxic que il·lustra la marginació d'alguns poblats del país, on una part important de la població no parla castellà. Es tracta d’una mena de teatre-documental que “mostra com els projectes d’art social serveixen moltes vegades per rentar les mans de les empreses explotadores que els impulsen”, avança Gabino Rodríguez.