La veterinària de Vidreres que operava animals tot i estar inhabilitada pel col·legi haurà de pagar una multa de 900 euros per un delicte de desobediència. Tot i que se la va jutjar per haver intervingut dos gossos, el jutge considera provat que, com a mínim en una de les ocasions, Natàlia Ràfols va operar l'animal sabent que no podia fer-ho.
La sentència, de la qual ha estat ponent el jutge Rodrigo Álvarez, no dóna credibilitat a la versió de l'acusada. Al judici, Ràfols es va defensar dient que ella es limitava a recollir els gossos, però que no els operava. Una versió que xocava de ple amb el què van relatar les dues afectades que la van denunciar. Tant l'una com l'altra van sostenir que Ràfols va ser qui va intervenir els seus gossos.
En el primer cas, la veterinària inhabilitada va castrar un gos el 23 de setembre del 2012. I en el segon, Ràfols va intervenir una gossa per esterilitzar-la. L'operació es va fer l'11 de gener del 2013. Segons va declarar la propietària, Ràfols va explicar-li que havia operat l'animal en plena nit i a Tossa de Mar (Selva).
Com que tant en un com en altre cas els animals van patir complicacions després de les operacions, els seus propietaris els van dur a un altre veterinari. Va ser aleshores quan van saber que Ràfols no podia exercir, perquè se l'havia inhabilitada durant un any i mig, i conjuntament amb el Col·legi de Veterinaris, la van denunciar.
Se'n desentén
Durant el judici, una de les dues propietàries afectades també va explica que, quan va saber que no podia exercir, va posar-se en contacte amb Ràfols per demanar-li explicacions. L'acusada, però, va sostenir que no estava inhabilitada i que no sabia res de tot allò que li deia.
Natàlia Ràfols s'enfrontava a una condemna de fins a 3 anys de presó per un delicte d'estafa. Aquesta era la condemna que li demanava l'acusació particular, que també reclamava que l'acusada indemnitzés les propietàries dels gossos amb 537,74 euros. El fiscal, per la seva banda, sol·licitava que es condemnés Ràfols a 1 any i 4 mesos de presó per dos delictes de desobediència a l'autoritat.
El burofax és la clau
El jutge, però, només condemna Ràfols per una de les dues operacions (en concret, la del gener del 2013). I per fer-ho, la sentència es remet al burofax que li comunicava oficialment la inhabilitació a la veterinària. El document li va arribar el 28 de setembre del 2012 (és a dir, cinc dies més tard de la primera de les operacions).
Per això, el jutge entén que només pot condemnar Ràfols per l'operació de l'11 de gener, perquè la primera intervenció la va fer "abans de tenir coneixement de la sanció" (tot i que el Col·legi de Veterinaris va resoldre fer efectiva la inhabilitació el 20 de setembre).
A l'hora d'imposar la pena, la sentència considera que Ràfols no va cometre cap estafa perquè, de fet, va fer les dues operacions (de forma maldestra, això sí; però les va fer). Per això, el Jutjat Penal 3 de Girona la condemna per un delicte de desobediència a l'autoritat. Li imposa una multa de 900 euros i subratlla que, en cas que no la pagui, se la condemnarà a 3 mesos de presó.
La sentència també deixa clar que, al judici, la veterinària va intentar "eludir la seva responsabilitat penal" quan va explicar que ella només recollia els gossos, però que no els operava. Al seu escrit, però, el jutge admet que la manera com Ràfols entregava i recollia els animals (quedava amb les propietàries en un descampat i hi anava amb una furgoneta) ja és un "indici suficient" per entreveure que la veterinària va mentir.
Més denúncies
Durant el judici, el Col·legi de Veterinaris també va fer palès que aquestes no són les úniques denúncies que s'han interposat contra Ràfols. N'hi ha més. El Jutjat Penal 3 de Girona, però, no les té en compte a l'hora de dictar sentència perquè corresponen a altres causes.
Tot i això, l'advocada del col·legi, Anna Valdé, ja assegura que aquesta causa només és l'avantsala d'altres contra Ràfols, perquè "hi ha moltes més denúncies que s'han de resoldre" i que culpen l'acusada d'operar malgrat no poder-ho fer.
Tant Valdé com el president del Col·legi de Veterinaris, Bernat Serdà, coincideixen en què aquesta sentència crea un precedent. En aquest sentit, Serdà recorda que, a partir d'ara, si la institució imposa una sanció a qualsevol professional, aquesta "s'haurà d'acomplir". Serdà espera que la veterinària condemnada respecti la sanció que el jutjat li ha imposat i ha recordat que "si torna a actuar, serà molt més exemplar".
No poden fer de policies
Serdà ha explicat que des del col·legi estan atents a tots els casos de mala praxi que hi ha, però ha recordat que cal una denúncia prèvia per part del propietari. "Nosaltres investiguem tots els casos que ens arriben, però no podem fer de policies i anar a les clíniques a veure què fan", ha explicat. Amb tot, Serdà ha comentat que tenen diversos casos a sobre de la taula similars al de Ràfols, i diu que el col·legi els va resolent.