L'Hospital de Figueres inverteix 420.000 euros per modernitzar l'aparell de ressonàncies magnètiques

Durant un mes i mig, els pacients que s'hagin de fer la prova hauran d'anar a una unitat mòbil

L'Hospital de Figueres inverteix 420.000 euros per modernitzar l'aparell de ressonàncies magnètiques. Això farà possible que, un cop acabats els treballs, el centre pugui dur a terme proves diagnòstiques amb tècniques d'alta resolució per estudiar el fetge, el pàncrees, la pelvis o determinar quin és l'estadi en què es troben els tumors al recte. La presidenta del patronat de la Fundació Salut Empordà (FSE) i alcaldessa de Figueres, Marta Felip, subratlla que la inversió permet "ampliar deu any la vida útil" de l'actual aparell. Mentre durin les tasques per posar al dia la ressonància magnètica els pacients que s'hagin de fer la prova hauran d'anar a una unitat mòbil instal·lada a l'exterior del centre.

Els 420.000 euros es destinaran a modernitzar el hardware i diversos sistemes específics de l'aparell de ressonància magnètica. De fet, aquests tipus d'equips permeten poder-los posar al dia conservant part de la tecnologia anterior. I això, precisament, és el que es farà amb el de l'Hospital de Figueres.

Un cop s'enllesteixi l'actualització, cosa que es preveu per a mitjans de novembre, l'hospital podrà dur a terme proves diagnòstiques amb tècniques d'alta resolució per poder estudiar el fetge, el pàncrees, la pelvis o determinar en quin estadi es troben tumors del recte. A més, també es podrà visualitzar el sistema arterial (en l'argot mèdic, estudis d'AngioRM) sense necessitat d'administrar contrast intravenós als pacients.

El cap del servei de Diagnòstic per la Imatge del centre, Enric Delgado, explica que la modernització "també facilitarà el treball als professionals i dotarà les proves de la precisió adequada per dur a terme els requeriments més exigents de la pràctica clínica". Per la seva banda, la presidenta de la FSE destaca que "l'actualització amplia deu anys més la vida útil" de l'actual aparell. Una modernització, precisa Felip, que se suma a la que recentment ja s'ha fet al TAC.

Unitat mòbil a l'exterior

Els treballs per posar al dia l'aparell de ressonància magnètica no suposaran interrompre les proves. Per poder seguir-ne fent, s'ha instal·lat una unitat mòbil a l'exterior del centre (en concret, dins un camió habilitat). D'aquesta manera, es podrà seguir fent la major part de l'activitat habitual.

Els pacients que no estiguin ingressats accediran a la ressonància magnètica mòbil des de l'exterior de l'hospital. Però per a aquells que hi estiguin ingressats, l'Hospital de Figueres habilitarà un circuit intern que suposarà que no hagin de sortir a fora.

L'aparell de ressonància magnètica de l'hospital alt-empordanès es va instal·lar ara fa deu anys, el 2006. Ara, un cop acabat el seu cicle de vida, toca actualitzar-lo. Segons destaca l'Hospital de Figueres, aquest és "un procés complex per les característiques de l'aparell, ja que l'imant pesa sis tones i requereix d'una instal·lació especial". En concret, precisa el centre, "les parets de la sala han d'estar recobertes de coure, el que es coneix com a gàbia de Faraday, per evitar les interferències de les ones de radiofreqüència".

L'any passat l'Hospital de Figueres va fer més de 3.000 ressonàncies magnètiques, de les quals més de la meitat van ser proves d'imatge de l'aparell locomotor (64%). A aquest grup les segueixen les proves sobre el sistema nerviós (18%), la regió abdominal (10%) i la mama (4,5%).