El Pla de l'Estany impulsa la creació del parc de la platja d'Espolla i la millora del paratge d'Els Desmais

Forma part d'un paquet d'actuacions previstes pel Consell Comarcal

El Consell Comarcal del Pla de l'Estany ha donat a conèixer un total de sis actuacions en un projecte de desenvolupament turístic de la comarca. Destaca la creació del parc a la platja d'Espolla de Melianta (Fontcoberta) per posar en valor aquest paratge natural de gran valor ecològic –amb un subsòl de travertí, un estany intermitent i la presència de fòssils prehistòrics vius (triops), així com l'adequació i integració paisatgística de la zona d'Els Desmais de l'Estany de Banyoles. El cost total són més de 613.000 euros, la meitat dels quals provenen d'una subvenció de la Generalitat. Les actuacions que s'allargaran fins al 2018, volen oferir una estada més atractiva per als visitants, dinamitzar el sector serveis i augmentar el turisme.

En total són sis actuacions en diferents àmbits. Una de les més immediates serà la restitució del tram de mur del jardí històric de les pesqueres i el passeig de l'Estany. Està previst que abans que finalitzi aquest any comencin els treballs per substituir el tram a tocar de l'estany que es troba esfondrat i malmès. També es faran actuacions de dragat i es dotarà de serveis per a la reubicació de la barca de passeig que hi ha a aquest indret.

Una segona actuació serà la que permetrà millorar la connectivitat entre l'Oficina de Turisme de l'Estany-Embarcador i la zona dels Desmais. Aquest últim espai també serà el centre d'una tercera actuació. Concretament, es faran millores d'accessibilitat a la zona, es crearà una passera de fusta circular per facilitar el passeig per aquests espais, es plantaran desmais joves alienats a la vora de l'Estany i també s'impulsaran mesures de protecció de vegetació existent així com de conservació de les fonts de la Filosa, la Carpa i del Ferro. Aquestes dues actuacions començaran el 2017.

La creació del parc de la platja d'Espolla

Una altra obra destacada en aquest pla és la creació del parc de la platja d'Espolla, un paratge natural situat al sud de Pla de Martís entre Melianta (Fontcoberta) i el pla d’Usall (Porqueres). El que es vol és garantir la protecció d'aquest entorn pel seu valor geològic, el subsòl està format per travertí. Aquesta mateixa pedra calcària és la que permet el pas de l'aigua subterrània donant pas a un estany intermitent. A més a més, també destaca pel seu valor biològic, amb un 80% dels amfibis repartits per tot Europa que conviuen amb una espècia protegida: els triops. Son fòssils prehistòrics vius. L'espai també conté un jaciment arqueològic, el Pedra Foradada coetani de les Coves de Serinyà.

Les actuacions que s'hi faran consistiran en la instal·lació de tres diorames, la creació d’una zona de pícnic i una àrea de jocs infantils, la millora de l’aparcament i la instal·lació de panells informatius didàctics.

La cinquena actuació inclou una millora de l'accessibilitat a les Coves de Serinyà i obres de condicionament de l'edifici de serveis mentre que la sisena preveu la construcció d'un mur escullera al carril bici del carrer Isaac Albéniz entre els carrers Estació i Juli Garreta (Porqueres). El que es vol és enllaçar el carril bici de Porqueres amb la Via Verda projectada i oferir als turistes la possibilitat de poder fer la volta de l'Estany per ambdós costats.

Un projecte "transversal" i d'interès pel turisme

La Generalitat subvenciona les actuacions que es portaran a terme al Pla de l’Estany en el marc d'una línia d'ajudes econòmiques que el Govern atorga des de l'any 2014 i amb la qual posa al servei dels ens locals un programa de finançament per afavorir que les destinacions turístiques catalanes millorin la seva competitivitat. Les actuacions subvencionades s'hauran d'executar entre el 2016 i el 2018.

El president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, ha celebrat la concessió de la subvenció perquè permetrà seguir avançant cap a una oferta turística que destaca per la seva "qualitat" i ha recordat que aquest projecte de desenvolupament turístic és una iniciativa comarcal on se sumaran els esforços de l'ens i de tots els ajuntaments d'aquest territori.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde de l'Ajuntament Banyoles, Jordi Congost, ha destacat que aquest és un projecte "transversal" que afortunadament ha comptat amb el suport de la Generalitat.