Acord per construir la planta de triatge de Sant Jaume al polígon de Politger amb la previsió que funcioni el 2018

Es construirà en uns terrenys del sector sud i podrà tractar 25.000 tones de residus a l'any

L'acord per construir la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca ja està tancat. Després de mesos de negociacions i més de cinc anys de conflictes entre Consell Comarcal i Ajuntament, s'ha consensuat una nova ubicació al sector sud del polígon industrial de Politger.

Els tècnics hauran de determinar quin és el terreny més adequat i el Consell Comarcal assumirà el cost de la compra. La previsió és que la planta, que suposarà una inversió de 14 MEUR per part de l'Agència Catalana de Residus, pugui entrar en funcionament el 2018 amb una capacitat de tractament de 25.000 tones de residus a l'any.

El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha subratllat la necessitat d'aquesta infraestructura per donar servei a la Garrotxa i al Pla de l'Estany perquè les plantes que funcionen en aquests moments no poden assumir-ho. La planta serà modular, fet que permetrà adaptar-se a les necessitats de reciclatge, i més petita del previst inicialment. "Estem satisfets perquè s'ha acordat que vagi en sòl industrial i el que volem fer a partir d'ara és controlar que tot es faci bé", ha afirmat l'alcalde del municipi, Jordi Cargol.

Ampliació:

"Entesa" i "consens" són les paraules que tant l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca com el Consell Comarcal de la Garrotxa han subratllat durant l'acte que s'ha fet aquest dijous per donar a conèixer l'acord sobre la nova ubicació de la futura planta de triatge. Serà al sector sud del polígon Politger, una ubicació que permetrà desencallar un projecte que ha estat envoltat de polèmica des que el consell comarcal va anunciar que es faria en aquest municipi.

Precisament l'alcalde, Jordi Cargol, s'ha referit al fet que Sant Jaume de Llierca no tenia competència per decidir l'emplaçament, atès que és una infraestructura supramunicipal, però sí que tant l'actual equip de govern com l'oposició han unit forces durant aquests anys per "defensar que les coses es fessin bé". Aquesta actitud vigilant i de control és la que volen continuar tenint en un futur i per això s'han compromès a ser "part activa" juntament amb el consell comarcal i l'Agència de Residus de Catalunya.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, ha afirmat que "aquí no hi ha guanyadors ni vencedors sinó una millora de la gestió de residus de la comarca, perquè serà un bé per tot el territori". I ha deixat la porta oberta a parlar de possibles compensacions al municipi més endavant.

Una planta tancada que no permetrà ampliacions

La futura planta de triatge ha d'entrar en funcionament el 2018. Després d'anunciar-se l'acord, està previst que es formalitzi properament la redacció i signatura del document i que es facin un seguit de modificacions urbanístiques. Paral·lelament, els tècnics hauran de decidir quin és el terreny més adequat del sector sud i que estigui el més a prop possible de l'A-26 per evitar problemes de trànsit al polígon per la circulació de camions a la planta.

L'acord a què s'ha arribat inclou un seguit de peticions per part del consistori, com ara que sigui una planta més petita i compacta, de caràcter modular (perquè es pugui adaptar a la demanda de recollida de cada moment), que sigui tancada (nau industrial), que no es pugui ampliar en un futur. També s'ha demanat que el municipi no pugui acollir cap més abocador.

Pel que fa al finançament, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) preveu invertir-hi 14 MEUR tal com es va anunciar fa unes setmanes mentre que el Consell Comarcal assumirà el cost de la compra dels terrenys.

El pla especial i el contenciós administratiu, en suspens

La nova ubicació descarta la polèmica finca de Can Coma de Baix que va requerir d'un Pla Especial Urbanístic per passar de ser sòl agrícola a industrial. Era l'aposta del Consell Comarcal de la Garrotxa que va topar frontalment amb el territori -Ajuntament, ecologistes i veïns- perquè, entre altres coses, preveien problemes de permeabilitat. El consistori, a més, defensava que no calia fer un pla especial perquè encara hi havia sòl industrial disponible a Politger, evitant així haver de fer nous accessos i fer-hi arribar els serveis. La falta d'entesa va fer que l'Ajuntament obrís un contenciós administratiu contra el pla especial, que en aquests moments es trobava en fase d'instrucció. Tant aquest litigi com el pla especial quedaran en suspens arran d'aquest acord assolit.

L'oposició veïnal

Des dels inicis del projecte, els veïns de Sant Jaume han expressat el seu rebuig. Primer perquè no volien que anés al seu municipi –es va fer una consulta popular el 2011 que així ho va recollir- i després perquè tampoc veien bé que fos a Can Coma de Baix. El juliol passat van recollir 1.300 signatures en contra de la planta que van presentar al Parlament per demanar que aturessin el projecte. Setmanes després es va obrir un nou període de diàleg entre les diferents administracions per intentar desencallar el tema, que ha conclòs amb l'acord.

El cap de setmana passat es va fer una altra consulta per rebutjar la ubicació al polígon Politger on també va guanyar el no amb una participació de poc més de 200 persones (el municipi té 841 habitants). Els veïns creuen que ja hi ha altres plantes que poden assumir els residus de la Garrotxa i el Pla de l'Estany, que és el que ha de cobrir la futura instal·lació, i que ja no serà necessària si s'implanta el porta a porta.

L'Agència de Residus defensa que és una planta "necessària"

Des de l'Agència de Residus de Catalunya descarten que altres plantes com la de Pedret i Marçà (Alt Empordà) o la d'Urís (Osona) puguin tenir capacitat suficient per gestionar els residus de la Garrotxa i el Pla de l'Estany. "Tenim un buit a aquestes dues comarques", ha subratllat el seu director, Josep Maria Tost, que ha defensat que encara que s'implanti el porta a porta la planta de Sant Jaume de Llierca serà necessària. Tindrà una capacitat de 25.000 tones de residus a l'any.