L'estació de tren de Fornells, protagonista d'un curt basat en un conte d'Ernest Hemingway

És el primer treball com a director d'Artur Trias

L'estació de tren de Fornells de la Selva (Gironès) és la protagonista del rodatge del curt 'Elefants blancs', inspirat en un conte d'Ernest Hemingway. El film explica la història d'una parella que es troba en una estació de tren i que ha d'afrontar un problema. L'espectador, però, no descobreix fins al final del curtmetratge de què estan parlant.

Aquest és el primer treball com a director de l'actor Artur Trias, que fins ara havia dirigit només teatre. "És un projecte que feia temps tenia en ment, vull reivindicar la figura d'Hemingway que, tot i ser un dels clàssics, està oblidat", manifesta. Els protagonistes són els actors catalans Mireia Aixalà i Roger Casamajor.

El rodatge es fa íntegrament a l'estació de Fornells i part de l'atrezzo el cedeix l'Associació d'Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines, amb seu al municipi. La intenció de l'equip és presentar-lo a diferents festivals catalans i, posteriorment, subtitular-lo al castellà i a l'anglès per fer recorregut a d'altres certàmens d'abast estatal i internacional.

Ampliació:

'Elefants blancs' està ambientada als anys 40-50 i narra la història d'una parella que s'atura a una estació i conversa sobre un problema que han de resoldre. L'espectador es converteix en un personatge aliè a la història però que para l'orella per intentar esbrinar de què parlen. Però haurà d'esperar fins al final del curtmetratge per saber què li passa a la parella. El director del curt, Artur Trias, ha explicat que és una història "de sentiments humans, una història d'amor intemporal i universal".

Els protagonistes d''Elefants blancs' són Mireia Aixalà i Roger Casamajor. Segons relaten, inicialment sembla que la parella està a l'estació sense gaire més motiu que esperar el proper tren tot fent unes cerveses. Mentre la història avança, però, asseguren que l'espectador s'adona que alguna cosa greu passa entre ells. "Ella té una opinió i ell una altra i hauran d'arribar a un acord per resoldre-ho", detalla l'actriu Mireia Aixalà. "Aquest viatge serà decisiu a les seves vides", afegeix Casamajor.

Per afrontar els personatges, asseguren que els ha ajudat molt el fet d'haver treballat junts anteriorment i també que Trias sigui actor de professió. "Són dos personatges que tenen molta complicitat entre ells i això s'ha de notar", explica Aixalà. Per la seva banda, el protagonista del curt, Roger Casamajor, assegura que és el director "sap molt bé" allò que vol dels actors i que han fet un treball previ molt intens per fer-se seu el text.

Reivindicar els clàssics

El director del curt, Artur Trias, té una llarga experiència com a actor de cinema i de televisió però és la seva primera aventura al capdavant d'un projecte cinematogràfic. Rreconeix que fa temps que tenia la història en ment i que vol reivindicar la figura dels autors clàssics. Per això ha escollit el conte 'Hills like white elephants' per inspirar-se i tirar endavant el curtmetratge. Hemingway és un dels escriptors més reconeguts del segle XX i, entre d'altres, va ser Nobel de Literatura el 1954. Segons lamenta el director, sembla que tant ell com d'altres autors contemporanis a Hemingway han caigut en l'oblit. "L'altre dia estar a una llibreria de Barcelona on hi vaig sovint i em van dir que feia mesos que no venien cap llibre de Hemingway", ha assenyalat.

El rodatge es fa durant dos dies a l'estació de ferrocarril de Fornells de la Selva. Trias ha explicat que tota la història passa en una estació i que es van fixar en aquesta perquè hi ha l'Associació d'Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines que els ha cedit molt material per ambientar l'estació com si fossin els anys 40.

La intenció de l'equip (format en bona part per gent molt jove que comença en el món de cinema) és poder presentar el curtmetratge a diversos festivals d'àmbit català. Passat el primer any de vida del projecte, es traduirà al castellà i l'anglès per distribuir-lo a festivals d'àmbit estatal i també internacionals, de la mà de la distribuïdora The House Of Films.