Unes 8.000 persones visiten la Fira de l’Avellana de Brunyola

Es van celebrar els tradicionals concursos d’esclovellar i collir avellanes i de sacs a l’esquena

Unes 8.000 persones han visitat la Fira de l’Avellana de la Selva, que s’ha celebrat a Brunyola durant tot el cap de setmana, segons han confirmat fonts de l’Ajuntament i del Consell Comarcal de la Selva, organitzadors de la Fira.

La segona jornada es va obrir al públic a les deu del matí amb la fira d’artesania, la venda d’avellanes de la Selva, zona de cavalls, ponis i atraccions per a la mainada i exposició de maquinària agrícola. Prèviament es va fer la sortida guiada entre Brunyola i Sant Martí, comentada per l’historiador local Ricard Teixidor i que es va allargar fins a la una del migdia. Durant el matí es varen realitzar diverses xerrades tècniques sobre l’avellana: “La Cuina de l'Avellana”, amb Josep Sucarrats, director del Descobrir Cuina; i la  “Xerrada sobre el procés de creació de la marca col·lectiva de l'avellana”. Seguidament es va celebrar l’ofici solemne amb l’acompanyament de la cobla La Principal de l'Escala. Els actes del matí es van cloure amb tres sardanes a càrrec de la mateixa cobla.

Els actes de la tarda van començar amb una audició de sardanes i seguidament es van fer els tradicionals concursos: Concurs Internacional d’Esclovellanar Avellanes, que enguany arribava a la seva vint-i-sisena edició i la IX Cursa de Sacs a l’Esquena, V Memorial Pere Parera, amb dues categories: sènior -40 kg d’avellanes- i júnior/fèmines -20 kg-, i el segon Concurs de Collir Avellanes a Mà.

El guanyador del Concurs d’Esclovellar Avellanes va ser novament l’Isidre Valls (Brunyola), que també es va proclamar guanyador en l’edició de l’any passat. Pel que fa al guanyador de sacs a l’esquena en la categoria sènior de 40 kg d’avellanes va ser el guanyador va ser Salvador Trias(Girona); i finalment el de collir avellanes, la guanyadora de ser la Dolors Cirera ( Brunyola).

Pel que fa als actes de la primera jornada de fira, es varen iniciar el dissabte al matí amb la Cursa Soldiària Avellana Límit amb la participació d’un total de 230 corredors. Paral·lelament es va donar el tret de sortida oficial a la fira d’artesania, venda d’avellanes, una zona de cavalls, ponis i atraccions per a la mainada i una exposició de maquinària agrícola. Al migdia, es va fer la inauguració oficial de la Fira amb l’assistència de les autoritats corresponents i el pregó de la fira que va anar a càrrec d’en Ricard Dilmé, que va parlar sobre “Serrallonga pels camins i els masos de Brunyola”. En la darrera part de l’acte institucional es varen inaugurar diverses exposicions. Els actes del matí es varen cloure un vermut amb avellanes i productes d’avellana per a tots els assistents.

A la tarda s’hi van programar diversos tallers, una animació infantil i la presentació del llibre Cinquanta-cinc llegües de passos oblidats, de l’historiador Ricard Teixidor. Al vespre la I Vetllada Popular, amb una botifarrada per a tothom i un ball amb el duet Parfills va posar el punt final als actes de la primera jornada

Des de l’organització han valorat positivament la bona afluència de visitants que ha tingut Brunyola durant tot el cap de setmana i, especialment, estan molt satisfets de com ha anat la venta de avellanes. En aquest sentit, cal destacar que enguany la venta ha estat superior a la d’anys anteriors i els productors de Brunyola i de la resta de poblacions de la comarca “s’han mostrat molt satisfets” segons ha explicat l’alcalde de Brunyola, Francesc Johé.

La cantada d’havaneres amb el grup Terra Endins i un rom cremat va posar el punt final a  la 22a edició de la Fira d’enguany.

Durant els dos dies de Fira hi ha hagut una degustació i venda d’avellanes als espais reservats per als productors de la comarca.

Aquesta Fira l’organitzen el Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Brunyola i compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, “la Caixa” i els productors d’Avellana de Girona.

La marca pròpia serà una realitat en els pròxims mesos

Des de ja fa uns mesos s’està treballant en  la marca col·lectiva Avellana de Brunyola, que es previst que ben aviat sigui una realitat. Aquesta marca permetrà que tots els productors de la Selva vagin junts i tinguin més pes en el mercat i més tenint en compte la importància de l’avellana com un producte propi de la comarca de la Selva.