Jutgen tres socis d'una empresa d'ambulàncies de Banyoles acusats de quedar-se més de 359.000€

S'enfronten a penes de fins a 5 anys de presó

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dilluns tres socis d'una empresa d'ambulàncies amb seu a Banyoles acusats d'apropiar-se de 359.402,65 euros.

El fiscal i l'acusació particular sostenen que, entre el març i el desembre del 2007, la mercantil va fer múltiples serveis de trasllat de pacients per a mútues subcontractada per una altra empresa de transport sanitari de Barcelona. Segons les acusacions, tot allò que facturaven ho van acabar "incorporant al seu propi patrimoni" sense abonar-ho a l'empresa que els havia subcontractat.

El forat es va detectar arran d'una auditoria interna. El fiscal demana 5 anys de presó per a dos dels socis mentre que l'acusació particular també ha assegut a la banqueta dels acusats el tercer processat.

Les defenses sostenen que hi havia un "acord verbal" entre les dues empreses i que estava pactat que aquests diners servien per sanejar els comptes de l'empresa de Banyoles abans que la de Barcelona la comprés.

Ampliació:

Segons el fiscal, dos dels socis de l'empresa d'ambulàncies de Banyoles van començar a treballar com a conductor i com a auxiliar de camiller per la mercantil de Barcelona el març del 2007. Es dedicaven a fer trasllats i serveis per a mútues i companyies de salut i també tenien com a missió intentar implantar la presència de l'empresa a les comarques gironines. En paral·lel, continuaven gestionant la seva pròpia empresa de trasllats sanitaris.

L'acusació pública sosté que, per facilitar que poguessin desenvolupar aquestes tasques, l'empresa de Barcelona es va encarregar de proveir-los amb ambulàncies, material i targetes de crèdit per cobrir les despeses generades per la feina. El problema va arribar quan, durant una auditoria interna, l'empresa que els havia subcontractat es va adonar que les ambulàncies que tenien a les comarques gironines no havien generat cap ingrés durant set mesos.

"Quan els vam reclamar els diners, sorprenentment ens van demanar la baixa voluntària com a treballadors", ha explicat al judici l'administrador de l'empresa de Barcelona. L'empresa calcula que el forat generat per les factures que no van arribar a cobrar ascendeix fins als 359.402,65, i això tenint en compte que havien assumit despeses d'autopista, reparacions, benzina, arrendament financer dels vehicles i sou de tres treballadors per valor de 86.449,09 euros.

L'administrador ha assegurat que per part de la seva empresa hi va haver "falta de diligència" en el control de les factures i ho ha atribuït a que tenien "confiança plena" en els empleats, perquè feia anys que tenien relacions mercantils. Segons l'acusació, durant els mesos que van estar contractats van estendre les factures a favor de la seva pròpia empresa i no la de Barcelona que els havia contractat.

El fiscal només acusa dos homes però l'acusació particular també dirigeix l'acusació contra un tercer soci de l'empresa de Banyoles, que mai va treballar per la mercantil de Barcelona. "Ni el conec, no sé per què és aquí", ha afirmat l'administrador que exerceix l'acusació. La fiscalia demana inicialment 5 anys de presó per a dos acusats d'un delicte continuat d'apropiació indeguda. L'acusació particular sol·licita d'entrada 4 anys i mig per a cadascun dels tres processats. En matèria de responsabilitat civil, demanen que indemnitzin l'empresa amb els 359.402,65 euros.

Acord verbal

La versió dels dos principals acusats és molt diferent de la de l'administrador. Han explicat que van començar a treballar per l'empresa de Barcelona com a conductor d'ambulàncies i auxiliar de camiller com a part d'un "acord verbal" segons el qual la mercantil barcelonina es comprometia a comprar-los la seva empresa –que ja estava implantada a la demarcació- i a subrogar la plantilla.

Els acusats han detallat que ja formava part de l'acord que estenguessin les factures a nom de la seva empresa. "Ells aquí no podien cobrar aquí perquè no estaven donats d'alta com a proveïdors, havia de continuar cobrant la nostra empresa", ha explicat un dels acusats.

El motiu pel qual no van acabar fent arribar els diners a l'empresa que els havia subcontractat és perquè, argumenten, havien acordat que l'import servís per millorar la situació econòmica i acabar amb problemes de tresoreria de l'empresa de Banyoles abans d'absorbir-la. "Volien presentar-se a un concurs públic i els interessava que l'empresa estigués sanejada", ha afegit un dels socis acusats.

"El nostre error va ser creure en la paraula que ens van donar i que no es complir", han explicat els acusats. Quan van veure que no s'arribava a materialitzar la compra, van assessorar-se amb advocats i van sol·licitar la baixa com a treballadors. També van presentar una demanda laboral per cobrar la liquidació, que l'empresa de Barcelona va accedir a abonar després d'un procés de conciliació.

Els socis neguen que s'embutxaquessin ni un euro ni l'incorporessin al seu patrimoni personal. "L'empresa feia les paus, mai vam arribar a repartir beneficis entre els socis i tot el que vam fer era en base al nostre acord", han conclòs. Els advocats defensors demanen l'absolució. El judici ha quedat vist per a sentència.