Fernando Arrabal, Ramon Lobo i Lluís Llach, al setè Liberisliber de Besalú

Una cinquantena d’editors independents es citen a la vila comtal

Durant el primer cap de setmana d'octubre es celebra a Besalú (la Garrotxa) la setena edició de la fira d'editorials independents Liberisliber, que aquest any compta amb Fernando Arrabal, Ramon Lobo i Lluís Llach com a grans noms. Aquest any l’exposició compta amb 47 editorials que durant dos dies exposen els seus títols. Aquesta edició destaca pel protagonisme que des de l'organització s'ha donat a la poesia i a la literatura infantil. El director de la fira, Miquel Àngel Codes, diu que Liberisliber "s'ha consolidat" perquè moltes de les editorials tornen i sobretot perquè els grans noms coneixen l'exposició i no dubten en venir. Aquest any s'hi faran una trentena d'activitats entre conferències, xerrades i concursos.

na xerrada sobre els reporters de guerra amb el periodista i escriptor Ramon Lobo, el periodista català Eduard Sanjuan i David Couso, germà del càmera que va morir a l'Iraq, ha estat una de les principals activitats de la setena fira Liberisliber de Besalú (Garrotxa). Una edició en la que destaca la presència de figures de la literatura, encapçalades per Fernando Arrabal. Una edició marcada per el nombre important d'expositors i que aquest any arriba als 47, que han omplert la Plaça Sant Pere de Besalú.

Miquel Àngel Codes, director de la fira, ha assegurat que han aconseguit que sigui un referent en el sector i diu que l'èxit es deu a "la presència de públic". Codes ha fet referència als autors que visiten la fira aquest any i creu que és una edició amb un nivell molt alt. Amb tot, el director es mostra satisfet perquè han aconseguit que "tant els editors com els mateixos autors volen venir" a Besalú.

Aquest 2016 destaca també pel protagonisme que des de l'organització han volgut donar, d'una banda, a la poesia amb les batalles de poemes, un clàssic de la fira i de l'altre la literatura infantil que també s'ha consolidat a la Liberisliber.

Músics i escriptors

Una de les activitats més esperades d'aquesta edició és el col·loqui entre dos músics que han canviat els instruments per la ploma. El diputat al Parlament, Lluís Llach i l'excantant d'Obrint Pas, Xavi Sarrià. Codes ha explicat que els fa "molta il·lusió" aquest tipus de trobades, perquè expliquen de la música a l'escriptura.

Els editors, encantats

La setena edició de la fira Liberisliber ha comptat amb prop d'una cinquantena d'editors. La Judit, d'edicions Sidillà, diu que fires com aquesta "són una finestra a les petites editorials per poder subsistir". Moltes d'aquestes editorials són petites i diuen que calen més fires com Liberisliber per poder mostrar-se. L'Illian de Crims.cat ha explicat que l'avantatge de les petites editorials és que cuiden molt més el producte. "Tenim molt més temps que les grans editorials i aprofitem per cuidar més les correccions" explica.

Qui també demana més fires com Liberisliber són els mateixos lectors que han visitat la fira. La Pilar, una visitant fidel, diu que s'espera la fira de Besalú i que cada any troba nous títols que la sorprenen. "Venir a la fira és un clàssic", diu. En Joan diu que és un lector habitual d'aquest tipus de llibres i que aquestes fires li serveixen per "buscar títols que no troba en altres llocs".