Hinojosa començarà a produir de manera imminent a l'antiga Torraspapel de Sarrià

La fàbrica tindrà una plantilla de 40 treballadors

El grup valencià Hinojosa (amb seu a Xàtiva) ja ho té tot a punt per reprendre la producció a l'antiga Torraspapel de Sarrià de Ter. Després de portar més de mig any tancada, la companyia va adquirir la planta al juliol de l'any passat. A partir d'aquí, ha dut a terme una inversió de 50 MEUR per remodelar la fàbrica, adquirir nova maquinària i aixecar-hi una depuradora d'aigües residuals.

En paral·lel, la companyia també ha contractat 40 persones (de les quals n'hi ha que ja treballaven a l'antiga Torraspapel). De la fàbrica de Sarrià de Ter, un cop reprengui la producció en els propers dies, en sortirà paper que servirà com a matèria prima per a d'altres plantes del grup que produeixen cartró ondulat.

Hinojosa assenyala que la fàbrica gironina serà "un referent europeu" en la producció de paper i que treballarà "colze a colze" amb l'altra paperera del grup, que té les instal·lacions a l'Alqueria (Alacant). A més, a Sarrià de Ter la companyia també hi tindrà un departament d'I+D+i, que se centrarà en buscar solucions per "millorar la qualitat dels papers i la recerca de productes més eficients".

Segons subratllen els portaveus de la companyia, "que Hinojosa compti amb dues papereres pròpies dins el grup li permet tenir autonomia de producció i no dependre de tercers". "A més, encara que el preu de la matèria prima fluctuï, podrem ser més competitius perquè fabriquem dins del mateix grup", indiquen les mateixes fonts.

Hinojosa també subratlla el fet que la meitat de la matèria prima que arribi a Sarrià per fer paper es reciclarà d'altres plantes (com les de cartró ondulat). "Poder aprofitar aquests retalls millorarà els nostres costos i, per tant, la nostra competitivitat", diu la companyia valenciana.

De la incertesa a la represa de la producció

Torraspapel va tancar l'octubre de 2014. Aleshores, la fàbrica de Sarrià de Ter tenia 132 empleats. Era la factoria més antiga del grup i la majoria dels treballadors (73) es van recol·locar a d'altres plantes. De la resta, 23 van anar a l'atur i 36 van entrar en un pla de rendes fins a la jubilació.

L'estiu passat, el grup valencià Hinojosa anunciava la compra de la planta a través de la societat Papelera Sarrià S.L. En aquell moment, va adquirir tant la maquinària com els immobles i ja va anunciar que faria una inversió addicional per modernitzar les instal·lacions.

Les primeres produccions de paper per a fer cartró ondulat sortiran en les properes setmanes de la nova Paperera de Sarrià. La previsió és arribar a una producció anual de 90.000 tones.

El potencial del grup Hinojosa

Hinojosa és un dels grups empresarials del sector del cartró ondulat més important a nivell estatal. Està format per onze empreses repartides per tot el territori estatal i, darrerament, ha adquirit una planta a Vigo (Vicusgraf) i també a València (SICE) -que integren la divisió Hinojosa Packaging- i també ha incorporat Industrials San Cayetano de Valladolid.

El grup ha invertit més de 150 MEUR durant els darrers cinc anys a les onze plantes amb l'objectiu de dotar-les amb les darreres innovacions tecnològiques per poder mantenir la seva posició de lideratge al sector.

El grup va tancar el 2014 amb una facturació de 270 MEUR i una producció global de 500 milions de metres quadrats. Actualment, compta amb una plantilla de 850 treballadors.