Tretze detinguts d'un grup que assaltava plantacions de marihuana

Primer contactaven amb els propietaris i es feien passar per compradors

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un grup criminal que robava plantacions de marihuana amb violència i intimidació a la demarcació de Girona. Abans, però, es feien passar per compradors per saber si era el millor moment per sostreure les plantes. La investigació, tutelada pel jutjat d'instrucció número 1, es va iniciar el 23 d'abril quan els agents de l'Àrea d'Investigació Criminal d'aquest cos van saber que hi havia hagut un robatori violent en un habitatge de Sant Joan de Mollet (Gironès).

Fins llavors, s'havien comptabilitzat sis robatoris més a Blanes, Parlavà, Girona, Platja d'Aro i Llagostera, tots atribuïts a un mateix grup criminal. Va ser en aquest últim robatori, comès el 14 de setembre, quan els agents van detenir un dels delinqüents mentre fugia. Posteriorment, el 27 de setembre, i arran de la investigació, es van fer cinc entrades i escorcolls simultanis –tres a Girona i dos a Salt- amb el balanç de dotze persones detingudes i el comís de 80 plantes de marihuana, una caixa de munició de 9 mm i un matxet, entre d'altres. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Aquest grup criminal, format per almenys tretze membres, tenia com a principal objectiu la sostracció de plantacions de marihuana, tant interiors com exteriors. El seu 'modus operandi' consistia en localitzar una plantació de marihuana i intentar fer les gestions necessàries per comprar-la. D’aquesta forma podien comprovar l’estat de floració de les plantes i determinar si era el moment òptim per anar-la a buscar. En algunes ocasions s’apropaven a les finques amb l’excusa de buscar feina o comprar un xai.

Posteriorment, un cop havien analitzats tots els factors, es dirigien a la plantació i, armats amb pals i armes blanques, perpetraven el robatori i s’emportaven les plantes amb violència i intimidació. Els investigadors tenen acreditat que en tres dels robatoris els delinqüents van sostreure plantes de marihuana, mentre que en els quatre restants es van emportar diners com a botí.

Després de la detenció d'un d'ells, que havia participat en un robatori a un habitatge de Llagostera el 14 de setembre, els investigadors es van centrar en identificar tot el grup. Posteriorment, el 27 de setembre es van fer cinc entrades i escorcolls simulanis –tres a Girona i dos a Salt-, que van permetre detenir els dotze membres restants i el comís de 80 plantes de marihuana, una caixa de munició del calibre 9 mm, una escopeta d’aire comprimit, unes manilles, un nunchaku, un matxet, un puny americà i una gran quantitat de roba amb la que cometien els robatoris.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Després de declarar en seu judicial, el jutge va ordenar presó per sis dels detinguts i llibertat amb càrrecs per la resta.