El 10% dels edificis del barri vell d'Olot necessiten una reparació a curt termini

És la conclusió que ha extret l'ajuntament del municipi després d'inspeccionar 369 immobles de la part antiga

Un estudi de l'Ajuntament d'Olot ha determinat que un de cada 10 edificis del barri vell de la ciutat necessita que s'hi faci una actuació a curt termini, pel perill que suposa l'estat de l'immoble. En total són 35 edificis dels quals en tretze, la prioritat és alta i de fet el consistori ja s'ha posat en contacte amb els propietaris per tal de posar fil a l'agulla. Aquesta és la conclusió a la que ha arribat l'ajuntament, i que ha presentat al ple d'aquest dijous, després d'haver inspeccionat 369 immobles de la part antiga de la ciutat.

A banda dels més urgents també s'han detectat una trentena d'edificis on cal fer-hi una reparació, malgrat que no és urgent. El regidor d'urbanisme d'Olot, Josep Gelis, ha explicat que es tracta d'un “projecte de gran abast” per millorar la zona del barri vell. Gelis ha comentat que gairebé el 85% dels edificis es troben en bon estat i que no necessiten cap reparació, més enllà d'una reforma a la façana en alguns casos. En un 5% dels immobles no els cal una actuació immediata però sí que s'hi registren deficiències que “necessiten una atenció a mig termini”.

Per tot plegat el consistori ha pres mesures per intentar rehabilitar els edificis afectats amb la major brevetat possible. Una d'aquestes mesures són les multes que s'aplicaran a aquells propietaris que no facin accions decidides per arreglar l'immoble, un cop se'ls hagi notificat. Les sancions seran de 300 euros i si no hi posen solució se'ls doblarà l'import de la multa.

Oberts a parlar

Gelis ha explicat que el que cal és “solucionar un problema de ciutat” i que en cap cas es busca sancionar els propietaris. En aquest sentit també s'han pres diverses mesures per facilitar la rehabilitació del barri. Entre aquestes mesures hi ha la compra d'immobles per part de l'Ajuntament d’Olot, ajuts a la reforma de les façanes, parlar i promoure la iniciativa privada per fomentar la millora dels edificis i un pla de neteja específic a aquesta part de la ciutat. Per la seva banda l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha coincidit amb Geli sobre la importància d'aquest projecte i ha recordat que és una qüestió de ciutat.

Corominas s'ha mostrat descontent amb el retard dels ajuts europeus (FEDER) que es van demanar a Madrid, i que han de servir per rehabilitar tota la zona centre. "Tenim moltes esperances posades en aquests fons i esperem que al final ens els donin", ha dit Corominas, que ha recordat que sobre la taula hi ha el desenvolupament del pla de barris per millorar tota la ciutat.

En aquest sentit però, els veïns ja es van mostrar escèptics amb el pla de barris, del que asseguren que és insuficient i asseguren que el que cal és tirar endavant actuacions de forma més continuada per evitar que cada cop hi hagi més locals i habitatges buits.

La oposició parla de poca informació

Malgrat que era una qüestió informativa, i que per tant no es sotmetia a votació, diversos regidors de l'Ajuntament d'Olot s'han queixat perquè no se'ls havia facilitat tota la informació i part de les dades. En aquest sentit Corominas ha reconegut que els resultats de l'estudi "havien anat més lents del que havien previst" però ha assegurat que part de les dades les havien conegut el mateix dijous al matí i per tant no havien tingut temps de poder-ho comunicar. "En cap cas hi ha voluntat d'ocultar cap informació" ha explicat l'alcalde.

L'actuació que ha dut a terme l'Ajuntament d'Olot és conseqüència de l'esfondrament d'un edifici del barri vell del municipi i que va obligar a desallotjar a 21 persones el passat 11 d'abril.