Acord per trobar una nova ubicació de la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca

L'Associació de Veïns contrària a la instal·lació preveu fer una consulta popular aquest dissabte

El projecte de la futura planta de triatge que s'ha de fer a Sant Jaume de Llierca està a punt de desencallar-se amb una nova ubicació consensuada entre l'Ajuntament i l'oposició i el Consell Comarcal de la Garrotxa. Després d'anys d'enfrontaments entre Sant Jaume de Llierca (veïns, forces polítiques i ecologistes) i el Consell Comarcal, i l'obertura de processos judicials, les dues parts confirmen que hi ha un principi d'acord. Si bé no s'han donat massa detalls de la ubicació exacte, sí que ha transcendit que serà en sòl urbanitzable del polígon industrial de Politger.

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, ha explicat a l'ACN que el tema està "molt ben encarat" i que esperen poder parlar d'un acord definitiu en els pròxims dies. Perquè això passi, ha afegit, caldrà acabar de "tancar uns serrells" lligats amb la nova ubicació. Espona també ha explicat que es tractaria de recuperar una antiga proposta que es va descartar inicialment i que ara podria variar en en alguns aspectes. Per altra banda, ha confirmat que la planta que es preveu construir serà més petita del que es preveia fa vuit anys alhora que serà modular, perquè es pugui adaptar a les necessitats de cada moment. Aquesta instal·lació tractarà els residus de la Garrotxa i també del Pla de l'Estany.

En cas que s'imposi aquesta nova ubicació, suposarà tirar enrere tots els passos que s'havien fet en els últims anys a nivell urbanístic, com ara l'aprovació definitiva del pla especial que havia de permetre la construcció a uns terrenys de Can Coma de Baix, l'emplaçament que tant els veïns com el consistori rebutjaven de ple perquè preveien que hi hauria problemes de permeabilitat i perquè inicialment eren rústics. Per això no ho volen donar a conèixer fins que hi hagi un acord definitiu i per escrit.

Una consulta popular per aquest dissabte

L'Associació de Veïns No a la Planta de Triatge ha convocat per aquest dissabte una consulta popular on es preguntarà si es vol que es faci al polígon de Politger o que no es faci enlloc. Segons ha confirmat l'alcalde del municipi, Jordi Cargol, el consistori els cedirà l'espai que han demanat –el Centre Cívic- però ha volgut deixar clar que és una iniciativa que no té res a veure amb l'Ajuntament, que no aprova "ni la forma ni el contingut" i que no es basarà en cap cens d'habitants. Precisament, l'alcalde i representants de l'oposició es van reunir fa uns dies amb els veïns per informar-los de com evolucionaven les converses amb el Consell Comarcal perquè n'estiguessin assabentats. L'anunci de la consulta els ha agafat per sorpresa.

Des del Consell Comarcal afirmen que sigui quin sigui el resultat no tindrà cap validesa legal. "El que té valor són les converses amb l'Ajuntament i el grup a l'oposició", ha afegit Espona, que ha acusat aquesta associació de "difondre mentides" i "desinformar" sobre un tema que està a les portes de resoldre's.