Torroella reclama millores urgents a les carreteres que connecten amb el municipi

Es tracta sobretot de dues rutes molt transitades i que tenen una alta sinistralitat

L'equip de govern de Torroella de Montgrí ha reclamat formalment a la Generalitat que impulsi una millora urgent de les connexions del municipi amb altres vies de l'entorn on històricament hi ha molt trànsit i una elevada sinistralitat. Es tracta de dues rutes, com són la que va de la Pera a Gualta (GI-642 i GI-643) i la que porta fins a Girona per Medinyà, Verges i Ullà (GI-633 i GI-634) així com un tram de la C-31 on hi ha la connexió amb la carretera de l'Escala.

Des del consistori recorden que és una demanda "històrica" del territori i així ho van traslladar al director general d'Infraestructures i Mobilitat Terrestre de la Generalitat, Xavier Flores, durant una reunió mantinguda ahir. Consideren que és "prioritària i irrenunciable" relacionada amb la seguretat dels veïns que utilitzen diàriament aquestes vies. Aquest estiu hi ha hagut nombrosos accidents, alguns d'ells mortals. La reunió va comptar amb la presència de l'alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí; el primer tinent d'alcalde, Jordi Colomí i el regidor de Mobilitat, Josep Martinoy, mentre que en representació de la Generalitat hi havia el director general d'Infraestructures i Mobilitat Terrestre, Xavier Flores.

L'alcalde, Josep Maria Rufí, recorda que aquesta ha estat un demanda present de manera permanent en l'agenda del consistori torroellenc i argumenta que la perillositat d'aquestes dues vies s'ha posat especialment de manifest aquest estiu, un període en què hi ha hagut un important nombre d'accidents, alguns amb víctimes mortals.

Rufí entén que aquesta "és una qüestió de territori, que va més enllà del terme de Torroella de Montgrí" i que per això és necessari que el món local, ja sigui els ajuntaments o la societat civil, s'organitzin per exigir una solució definitiva. El batlle reconeix que després de les pressions del 2010 es van aconseguir millores entre La Pera i Fontanilles però creu que encara queda molta feina per fer i que "l'alt volum d'usuaris requereix una inversió definitiva per posar la xarxa viària a l'alçada de les necessitats reals". Es tracta, pel consistori, d'una qüestió de seguretat però també d'imatge, ja que aquesta és una població turística.

Evitar les llargues cues a l'estiu

Durant la reunió, també es va reclamar al responsable de Carreteres alguna actuació per reduir les retencions que es produeixen a l'estiu a l'entrada de Torroella pel pont del riu Ter. En aquest sentit, es va plantejar un reforç de la senyalització i algun sistema d'informació per als conductors sobre les retencions i rutes alternatives. La reducció de les cues és una prioritat que es vol abordar amb determinació aquest mandat. Aquestes propostes es traslladaran, també, al Servei Català de Trànsit. En relació amb el pont, es va aprofitar per demanar que hi facin el manteniment, tasca que Carreteres ha confirmat que tenen programada.

Finalment, també s'ha demanat a la Generalitat l'elaboració d'un pla de millora integral de la carrera entre Torroella de Montgrí i l'Estartit, que es pugui executar per fases i que defineixi els accessos a les urbanitzacions i principals camins del pla, com ara els passos de vianants. Des el consistori es veu com un aspecte important, tenint en compte que aquest és un tram que té molt volum de trànsit, sobretot a l'estiu. Actualment aquesta és una via la titularitat de la qual és de la Generalitat.