Retiren una xarxa de grans dimensions del fons de les Illes Medes abandonada fa dos anys

Han calgut dos dies i equipaments especials per treure-la

Un equip format per investigadors de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), personal del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; i el Grup d'Actuacions Especials dels Bombers de la Generalitat (GRAE) han extret aquest setembre una xarxa abandonada dins de la Reserva Marina de les Illes Medes.

Es tracta d'un art d'encerclament d'uns 200 metres de llargada i un pes considerable que es trobava sobre un fons de sorra, còdols i algunes roques. Es calcula que portava uns dos anys al fons marí. La xarxa va ser localitzada per un instructor d'un centre d'immersió de l'Estartit. Abans de la retirada es va fer una inspecció per quantificar l'impacte al fons i alliberar les espècies atrapades.

Per les seves grans dimensions i el pes elevat, membres del GRAE la van haver de retirar durant dos dies amb l’ajut de globus d’aire i en dues fases. Segons la informació aportada per l’instructor i el grau d’epibiosi –organismes incrustats– que presentava, es calcula que aquesta xarxa portava uns dos anys al fons marí. Els efectes erosius de la xarxa sobre les roques en les que havia estat subjecta durant aquests anys havien estat considerables, tot i que el tram que va quedar sobre el fons detrític, que va ser la major part, no va causar un impacte important.

Combatre la pesca fantasma

Aquesta troballa evidencia que es fa o s’ha fet pesca d’encerclament de forma il·legal dins del perímetre de la reserva marina. Els resultats del programa de seguiment de la biodiversitat marina del parc indiquen una davallada d’algunes espècies comercials, com la dorada, i se sospitava que la causa era la pesca d’encerclament. El fet de trobar aquesta xarxa sembla confirmar aquesta hipòtesi.

Aquesta actuació s’emmarca dins del projecte "Evitem la Pesca Fantasma", que va començar l’any 2015 al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, per enretirar les xarxes i arts de pesca abandonats, tant artesanals com esportius, dels fons marins per evitar els impactes sobre les espècies i els ecosistemes bentònics. El projecte es una iniciativa d’investigadors del Grup de Recerca Consolidat MEDRECOVER de la Universitat de Barcelona, coordinats pel professor Bernat Hereu, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i de l’IRBio, amb la col·laboració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i la confraria de pescadors de l’Estartit.