Bonet demana als patrons menys 'política' i més 'diners' per salvar el Parc Científic de la UdG

L'equipament podria anar a liquidació a final de mes

El rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet, ha demanat als patrons que vagin més enllà de les promeses i aportin diners per salvar el Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

Bonet ha aprofitat la inauguració del curs 2016-2017 per fer aquest clam als representants de les institucions que omplien l'Aula Magna. El parc va entrar en concurs de creditors el gener de 2015 per un deute global de 42 MEUR i podria anar a liquidació a finals de mes. La part més important, 27,6 MEUR, es deu a l'Estat, amb qui s'està en negociacions per arribar a un acord.

Bonet ha reivindicat que la UdG ha complert "amb temps i forma" tots els compromisos i ha instat la resta de patrons a fer el mateix. "Ha arribat l'hora de la veritat, de traduir les declaracions i les proclames polítiques en allò material que és l'únic que pot fer possible que sortim del concurs de creditors", ha manifestat.

Ampliació:

El temps per salvar el Parc Científic i Tecnològic de la UdG s'esgota. A finals de la setmana que ve acaba el termini per arribar a un acord entre patrons i creditors si es vol evitar que el Jutjat Mercantil de Girona enviï el parc a liquidació. El rector, Sergi Bonet, no ha deixat passar el moment de la inauguració del curs universitari per llençar un missatge als patrons del parc que, des de fa setmanes, estan en negociacions amb l'Estat per evitar aquesta situació.

L'equipament va crear-se el 2001 impulsat per la Cambra de Comerç, la FOEG, la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i la mateixa universitats (tots ells en són patrons). Actualment, és una peça clau de la transferència de coneixement entre universitat i empresa, hi treballen 1.300 persones i reuneix una trentena de grups o centres de recerca i també un centenar d'empreses. El gener de 2015, però, va entrar en concurs de creditors per un deute global de 42 MEUR.

Ultimàtum a les administracions

La part més important, 27,6 MEUR, es deuen a l'Estat. La resta, sobretot a bancs (10,3 MEUR). Les institucions havien acordat aportar fins a 16,3 MEUR per eixugar part del deute amb el Ministeri d'Hisenda en un termini màxim de disset anys. D'aquests, 6 MEUR els aportaria la Diputació de Girona, 5 MEUR la Generalitat (a través de la compra de part de l'edifici de l'ICRA), 3,3 MEUR la universitat i 2 MEUR l'ajuntament. Amb aquest acord sobre la taula, el ministeri està disposat a perdonar el deute restant (11,3 MEUR). Això salvaria el parc de la liquidació, ja que és el creditor principal del parc.

El problema és que cap de les institucions ha confirmat fins ara el pagament d'aquests diners. Així ho ha posat de manifest Bonet durant el seu discurs, quan ha demanat a les institucions que deixin de banda les "declaracions i proclames polítiques" i consignin els diners perquè ha arribat "el moment de la veritat". El rector ha defensat que el parc és un element essencial per afavorir la relació d'empreses i universitat – "és un espai de rica i estreta col·laboració", ha dit- i, per això, ha defensat que ha de sortir del concurs de creditors perquè és viable.

Segons Bonet, la universitat ha complert amb "temps i forma" els compromisos adoptats per aportar fins a 3,3 MEUR però ha lamentat que la resta d'institucions no han fet el mateix. Malgrat tot, s'ha mostrat esperançat que aprofitaran els darrers dies abans de la celebració de la junta de creditors per fer-ho. "Amb l'esperança que sabreu entomar aquesta responsabilitat social, així com ho ha fet la universitat, dono per inaugurat oficialment aquest curs acadèmic", ha conclòs Bonet.

Reivindicar un altre model d'universitats públiques

La lliçó inaugural d'aquest curs s'ha dedicat a la transferència del coneixement i l'escollida per pronunciar-la ha estat la doctora Carme Carretero, professora de Tecnologia dels Aliments i directora acadèmica del campus sectorial de l'Alimentació i la Gastronomia. Bonet també s'ha volgut referir a aquest aspecte de la universitat i ha lamentat, un cop més, que les universitats públiques estan infrafinançades.

Malgrat tot, ha defensat que des de la UdG s'estan fent esforços per anar en aquesta línia. Per exemple, ha recordat que aquest curs destinaran 5 MEUR per a un projecte de transferència de coneixement entre grups de recerca i el sector empresarial. Amb aquests diners, es contractaran professionals que tindran la funció de buscar ajuts a projectes de recerca nacionals, estatals o internacionals i també posar en contacte els grups de recerca amb les empreses. Els càlculs són poder-ne contractar una seixantena durant divuit mesos.

Bonet també s'ha mostrat crític amb la política universitària del Govern. Segons ha remarcat, des del 2012, les transferències de la Generalitat a les universitats públiques han caigut un 45% i que, a més, ha lamentat que es van apujar les matrícules de graus i màster. El rector ha denunciat que això fa que, actualment, cursar estudis universitaris a Catalunya sigui el doble o, fins i tot, el triple més car que en d'altres universitats de l'Estat.

Bonet, partidari de la gratuïtat dels estudis universitaris per garantir la igualtat de condicions entre estudiants, va impulsar l'aprovació d'un manifest per a la millora de la qualitat del sistema universitari en el marc del claustre de la UdG, el passat mes de febrer. El document es va aprovar per àmplia majoria. Inspirat en aquest manifest, el proper 5 d'octubre Girona acollirà una trobada de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques per elaborar un manifest conjunt en aquesta línia.