El PACMA, en contra de la granja de Solius on es criaran més de 83.000 pollastres

Critiquen que generaran 835 tones de gallinassa que poden contaminar l'aqüífer

El Partit Animalista-PACMA de Girona s'ha mostrat contrari al projecte de la granja d'explotació intensiva de pollastres que es farà a la Vall de Solius (Baix Empordà). Mentre la tramitació del projecte avança, el partit vol advertir dels perills d'aquest tipus d'explotació. En un comunicat, asseguren que és un "error" promoure aquest tipus de granges perquè la tendència en d'altres països europeus és evitar-les perquè tenen "efectes nefasts" sobre el medi ambient. Per una banda, alerten que els pollastres generaran 835 tones de gallinassa que poden contaminar l'aqüífer del Ridaura. D'altra banda, denuncien que els pollastres patiran "un amuntegament extrem", que no tindran lloc per moure's i que creixeran sobre els seus propis excrements. Per tot plegat, demanen que s'aturi el projecte.

Des del Partit Animalista-PACMA han recordat que el projecte suposarà la construcció de tres naus de grans dimensions on es criaran fins a 83.500 pollastres que, alhora, generaran 835 tones anuals de gallinassa. Segons alerta el partit, aquests excrements poden filtrar-se i contaminar l'aqüífer del Ridaura, del que beuen més de 16.000 persones de la zona. A més, alerta que la granja tindrà un impacte paisatgístic per a la Vall de Solius.

El PACMA dóna suport així a la plataforma Salvem Solius, constituïda per lluitar contra el projecte i que ja ha presentat al·legacions per intentar aturar la granja. Membres d'aquesta plataforma van demanar explicacions a l'alcalde de Santa Cristina d'Aro, Xevi Sala, en el passat ple municipal. L'alcalde va assegurar que l'autorització ambiental prospera i que no està en mans del consistori aturar-ho, ja que és un projecte heretat de l'antic equip de govern i que es troba en una fase avançada de tramitació.

Crítiques per com creixen els animals

Des del PACMA han criticat el model de granja de cria massiva de pollastres. Segons lamenten, en aquest tipus de granges avícoles industrials es tracta els animals "com a simples mercaderies" i es fomenta la cria ràpida per abaratir-ne el preu. Segons els animalistes, els pollastres viuen en condicions "terribles" ja que estan en condicions "d'amuntegament extrem", estan parats o han de fer un gran esforç per desplaçar-se per la manca d'espai. A més, asseguren que creixen sobre els seus propis excrements i això fa que, sovint, pateixin cremades i ulceracions per l'àcid úric que contenen.

Un cop tenen el pes adequat, el partit adverteix que són capturats i transportats "en condicions d'extrema duresa i crueltat" i que acostumen a patir traumatismes i fractures abans d'arribar a l'escorxador.