Comencen els treballs de restauració de la portalada de Ripoll

Els treballs, de tres mesos de durada, permetran recuperar el to original de la pedra

Els especialistes encarregats de restaurar la portalada del monestir de Ripoll ja han començat a treballar. Equipats amb pinzells, aspiradors i també un làser, els restauradors treballen des d'una bastida fent una feina molt minuciosa, que ha de permetre recuperar el to original de la pedra. També està previst que es puguin apreciar les restes de policromia del monument que s'han conservat durant tots aquests segles i que es concentren sobretot a la part superior.

Els treballs, que es preveu que estiguin acabats abans de Nadal, consistiran en netejar i retirar part de les resina sintètica que es va aplicar l'any 1964 per frenar la degradació del monument i que ara, amb el pas del temps, s'han deteriorat i han enfosquit el conjunt de la peça. Aquesta actuació, dirigida pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), es basa en l'estudi previ i detallat que s'ha fet durant anys d'aquesta joia de l'art romànic català que data del segle XII. Quatre restauradors i el director de l'obra han començat els treballs de neteja de la portalada del monestir de Ripoll. S'utilitzaran diferents tècniques, com ara la química i la microprojecció, però la més innovadora és la que es farà mitjançant un làser, que permet netejar la brutícia a través el raig de llum concentrat.

Aquest matí ha arribat i ja han pogut començar a fer les primeres proves per retirar la resina envellida i deixar al descobert un to de pedra molt més clar. Cal dir que no es podrà enretirar tota la capa sintètica que es va aplicar l'any 1964 perquè es podria posar en risc l'estabilitat de la pedra. Malgrat tot, els tècnics asseguren que la imatge del monument millorarà molt. "Recuperarem el to original de la pedra i també podrem veure les restes de policromia que s'han conservat malgrat el pas del temps", ha explicat Pere Rovira, que és tècnic del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) i responsable de l'àrea de pintura mural i escultura en pedra.

Del que es tracta, en definitiva, és d'eliminar tots aquells elements i capes que s'han sobreposat de forma natural –com ara pols- o per l'acció de l'home en modificacions que s'han anat fent. Així per exemple, se sap que el segle XVIII la portalada va ser repintada. Actualment queden fragments molt petits de color i alguns daurats que estan localitzats a la zona central i superior del monument. Segons ha detallat Rudi Ranesi, un dels restauradors, es va fer un anàlisi dels pigments conservats l'any 2012 i es va descobrir que la capa negra que hi ha a sobre d'alguns pigments originals amagats és pintura fosca i no fum com es creia inicialment. "Es pot correspondre al gust d'una època determinada en què es pintaven les portalades fosques perquè s'assemblés a la pedra, en aquest cas potser granit". Un exemple d'això és el pantocràtor que hi ha a dalt de tot del monument, que ara té un color negrós. El que s'haurà de veure ara és si es pot eliminar aquesta capa sense malmetre el monument. Una part important de la policromia també ha desaparegut perquè la capa més superficial ha anat caient pel pas del temps.

En aquesta primera fase el que es farà serà netejar la superfície en sec, amb pinzells suaus i aspiració dels dipòsits de pols. Un cop la superfície estigui a punt, es procedirà a utilitzar el làser per enretirar la resina envellida. Totes aquestes tècniques s'han estudiat minuciosament en els últims anys. Cal recordar que l'any 2014 es va celebrar un simposi internacional sobre la portalada durant el qual es van posar en valor tots els estudis que s'havien fet fins llavors i es van presentar unes conclusions.

Una joia "museïtzada"

Aquesta restauració, que s'allargarà durant tres mesos, és la més important des que l'any 1964 es va fer una intervenció per consolidar les escultures i on es va aplicar la capa de resina sintètica per frenar la degradació del monument. Els conservadors defensen que era la millor opció d'aquell moment i que ara s'ha decidit enretirar-la perquè la capa s'ha malmès i ha enfosquit la pedra.

Una altra actuació que va ser cabdal per a la conservació de la portalada va ser el tancament amb un atri l'any 1994 que va permetre des de llavors estabilitzar un conjunt monumental que fa uns 80 metres quadrats (11 de llargada i 7 d'amplada). "Des de llavors que la portalada està en un entorn controlat, com si fos una peça de museu, i això li dóna una gran estabilitat a nivell de conservació", assenyala Rovira que creu que hauran de passar molts anys perquè faci falta una actuació com la que s'està fent aquests dies, a banda de les tasques de manteniment.

Un aspecte a destacar dels treballs és que, malgrat la instal·lació de la bastida, s'ha decidit mantenir les visites de tots els que vulguin gaudir del monument. Segons Rovira, és "una bona ocasió per veure un procés de restauració en directa i per tant és un valor afegit".

La intervenció té un cost de 125.000 euros i l'executarà l'empresa Arcovaleno S. L. sota la direcció del CRBMC. Els treballs de neteja i consolidació els financen el Patronat del Monestir de Ripoll, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura.