El darrer terratrèmol important que va sacsejar la Selva ha tingut fins a 190 rèpliques en deu dies

Des de principis d'agost la zona ha registrat 281 moviments sísmics

El terratrèmol de 3,6 graus que va sacsejar la comarca la Selva el passat 4 de setembre ha tingut fins a 190 rèpliques en tan sols deu dies. Aquest sisme, amb epicentre entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes, es va percebre àmpliament. Fins i tot, el van notar veïns que viuen al nord del Maresme o al Vallès Oriental.

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) subratlla, però, que la majoria de les rèpliques del terratrèmol van ser "imperceptibles" per a la població, perquè no van arribar als 2 graus en l'escala de Richter.

Amb tot, la Selva ha registrat fins a 281 terratrèmols entre el 8 d'agost i el 15 de setembre, segons les dades conegudes a partir dels enregistraments de la Xarxa Sísmica de Catalunya, operada des de l'ICGC. La gran majoria dels tremolors, però, han estat rèpliques del terratrèmol de principis de mes, amb epicentre a 5 quilòmetres de profunditat entre Santa Coloma i Riudarenes.

Segons precisa l'institut, entre principis d'agost i el 3 de setembre es van produir uns 90 sismes. L'endemà, es va registrar el terratrèmol principal de la sèrie (el de magnitud 3,6 a l'escala de Richter). Aquest moviment va ser àmpliament percebut per la població, i es van rebre unes 300 aportacions a l'enquesta que l'ICGC té sempre a disposició de la ciutadania.

A partir d'aquí, i fins al 15 de setembre, es van registrar fins a 190 rèpliques d'aquest sisme. L'institut subratlla, però, que "la població no va percebre gran part d'aquesta sèrie sísmica, perquè només es van produir deu terratrèmols de magnitud superior a 1,5 graus". Es considera que una tremolor es pot començar a percebre a partir d'una magnitud 2 ó 2,2. "En cap cas es van produir danys", hi afegeix l'ICGC.

L'institut indica, a més, que aquestes magnituds registrades –inclosa la del terratrèmol principal- formen part de la "normalitat sísmica de la zona", que es troba en una cruïlla de dos sistemes de falles. En concret, el de direcció nord-est/sud-oest, paral·lel a la costa, i el de direcció nord-oest/sud-est, que recorre des de l'Empordà fins a Osona.

800 terratrèmols anuals

Catalunya registra anualment una mitjana de 800 terratrèmols, la majoria dels quals no es perceben entre la població. Durant aquest 2016, se n'han percebut quatre: i durant el 2015, tan sols tres (un a Tarragona, l'altre al golf de Roses i el darrer a la Cerdanya).

Segons precisa l'ICGC, a Catalunya cada any de mitjana es registren cinc sismes amb una magnitud superior als 3 graus dins l'escala de Richter. Cada dos anys i mig es registra un terratrèmol superior a 4 graus, i cada tres dècades, un de més de 5.

La sismicitat a Catalunya es presenta de manera difusa, però principalment es localitza a les comarques pirinenques, a la Selva i a la zona costanera. Els sismes més greus dels quals es té constància van ser els del 1427-1428 (en ple segle XV) al Ripollès i a la Garrotxa (l'únic conegut de magnitud 6,3); el del 1923 a la Val d'Aran i el del 1927 al Montseny.

El sisme més recent que ha provocat danys (lleugers i moderats en alguns edificis) va ser el del 21 de setembre del 2004 al Ripollès, de magnitud 4. Per monitoritzar l'activitat sísmica a Catalunya, l'IGCG disposa d'una xarxa de setze estacions repartides arreu del territori, una de les quals és submarina. Totes estan equipades amb sensors de banda ampla. A més, també hi ha divuit estacions acceleromètriques, que mesuren l'acceleració del terreny causada pels terratrèmols.