Un insecticida frenarà l'expansió de la vespa asiàtica a les comarques gironines

Els apicultors combinen el 'mètode coreà' amb la captura de vespes velutines reines

Els apicultors gironins estan desplegant, amb èxit, un tractament amb insecticida per frenar l'expansió de la vespa asiàtica. A l'espera de tancar la temporada i avaluar els resultats definitius, les sensacions són satisfactòries ja que l'anomenat 'mètode coreà' o 'troià' està registrant un 70% d'efectivitat.

Consisteix a enxampar una vespa i impregnar-la d'insecticida perquè, un cop torni al niu, l'escampi entre els altres exemplars. El sistema va provar-se l'any passat per primer cop a Les Planes d'Hostoles (Garrotxa) i ara s'ha aplicat a nivell comarcal a la Garrotxa, l'Alt Empordà i el Gironès. Si es confirma l'eficàcia del mètode, informaran de l'experiència al Departament d'Agricultura perquè l'exporti arreu de Catalunya.

Els apicultors gironins combinen el tractament amb la captura tradicional de vespes velutines reines, amb què a principis d'any van impedir la proliferació de 350 nius d'aquesta espècie invasora.

Ampliació:

Els bons resultats de la prova pilot realitzada a l'octubre de l'any passat a Les Planes d'Hostoles han animat els apicultors gironins a desplegar el 'mètode coreà' arreu de La Garrotxa i l'Alt Empordà –dues de les comarques més afectades per la vespa asiàtica- i en punts concrets del Gironès. El sistema s'inspira en un tractament aplicat a Corea per combatre altres espècies. Un soci d'Apicultors Gironins Associats va donar la idea després de descobrir un vídeo penjat a Internet.

El mètode també es coneix amb el nom de 'troià', en referència al mite del cavall de Troia de l'antiga Grècia. Igual que l'exèrcit grec va derrotar els seus rivals introduint una gran figura de fusta dins la ciutat fortificada de Troia, els apicultors confien que l'exemplar de vespa asiàtica (velutina) que capturen i impregnen d'insecticida els ajudi a eliminar el niu del qual prové.

El tractament consisteix a enxampar una vespa asiàtica amb l'ajuda d'una xarxa. Li tallen les potes per evitar que pugui desfer-se de l'insecticida en pols que prèviament li han estès a l'abdomen (mai a les antenes o el cap) i, un cop envernissada, se la deixa volar en llibertat perquè pugui tornar al niu. El producte acabarà matant la resta d'exemplars.

Ara per ara, apliquen un insecticida d'ús general. Si el mètode acaba quallant, volen professionalitzar-lo i optar per un menys agressiu amb el medi ambient. Tot i que amb cautela a l'espera de tancar la temporada i l'estudi, els apicultors gironins estan satisfets amb els resultats obtinguts. Segons xifres provisionals, l'efectivitat del tractament ronda el 70%, tal com apunta el secretari d'Apicultors Gironins Associats, l'expert en vespes velutines Carles López.

El 'mètode coreà' o 'troià' està sent utilitzat en paral·lel al sistema tradicional, que consisteix a capturar vespes reines a l'hivern i principis de primavera per aconseguir que la resta d'exemplars joves acabin morint a l'estiu. Enguany han aconseguit caçar 350 vespes reines i, per tant, han evitat el naixement de 350 nous nius.

Presència territorial de la vespa asiàtica

La vespa asiàtica és una espècie invasora que va entrar a França provinent de la Xina. Des del sud del país veí, es creu que va saltar a l'Alt Empordà a finals del 2011. Des d'aleshores, s'ha escampat per la Garrotxa, el Ripollès, la Selva, el Gironès, el Pla de l'Estany i la Vall d'Aran. També s'ha detectat algun exemplar en punts concrets del Vallès i Osona, però sembla que la presència és molt menor en comparació a la de les comarques gironines i el Pirineu lleidatà.

"De moment, la vespa velutina no s'ha expandit més cap al sud perquè sembla que el clima de Barcelona, Tarragona i la plana de Lleida no li acaba d'agradar però, en canvi, als llocs on ja n'hi havia, veiem que la concentració és cada vegada més alta", explica López, que posa l'exemple de Cantallops (Alt Empordà), on l'any passat havien detectat un sol exemplar de velutina i aquest any ja n'han vist entre vuit i deu.

L'any passat, els apicultors gironins van recomptar uns 140 nius de vespes asiàtiques. Enguany, el nombre total creixerà fins als 600 nius, tot i que no tots seran identificats. Per primer cop, han trobat nius subterranis, la qual cosa demostra l'adaptació de l'insecte al territori.

En aquest sentit, López recorda que "mai" podran aturar la presència de la vespa asiàtica a casa nostra perquè "troba un paradís per alimentar-se" als boscos i camps catalans . "Com a molt, el que podrem fer els apicultors, sigui amb el sistema que sigui, és intentar defensar els nostres abellars", assegura.

Les velutines, com tots els tipus de vespes, són carnívores. Acostumen a fer un vol estàtic i continu davant dels abellars per capturar aquests insectes i alimentar, així, les cries de vespa asiàtica que romanen als nius. Per evitar ser caçades, les abelles deixen de sortir a recollir aigua o nèctar, i això produeix una caiguda en la producció de mel. D'aquí la preocupació del sector apícola per la proliferació d'aquesta espècie invasora.

Males perspectives de la collita

Pel que fa a les previsions de la collita, els apicultors no són gaire optimistes. L'inici de primavera va ser "excel·lent" perquè flors com el romaní van florir bé. Les intenses pluges que van caure els mesos següents van esguerrar la primera part de la campanya, que va acabar d'enfonsar-se per un estiu molt calorós i sec. Les flors estaven "completament seques", expliquen. Només es va salvar la producció de mel de castanyer en punts més alts com el Montseny.

Ara, els apicultors viuen pendents del cel. Si les pluges dels darrers dies es mantenen i cauen de manera continua, sense fer estralls, l'aigua podria penetrar al fons de les plantes i fer brollar l'arboç, l'heura i algunes plantes silvestres.

A Catalunya es produeixen anualment unes 2,7 tones de mel. Uns 450.000 quilograms provenen de la demarcació gironina. Els preus, per quilo, de les mels monoflorals envasades ronden els 7-8 euros i les milflors, els 6-7 euros.