El cinquè Milestone per primer cop incorpora l'escultura dins el recorregut

De les dues instal·lacions que s'havien d'aixecar a les ribes del Ter, una s'ha hagut de suspendre a conseqüència de les pluges

El cinquè festival Milestone Project torna a omplir d'art urbà i contemporani nous espais de Girona. Per primer cop, a més, aquest any el certamen incorpora l'escultura dins el recorregut, amb muntatges a les ribes del Ter. Les pluges d'aquests darrers dies, però, han escapçat aquesta novetat.

De les dues propostes escultòriques que s'havien previst, només s'ha pogut aixecar la que porten a terme el francès El tono i la madrilenya Nuria Mora. Es tracta de quinze escultures fetes a partir de canyes i altres materials orgànics, que es van movent en funció del corrent del riu.

L'altre muntatge que hi havia previst, una cascada artificial obra de l'artista de Madrid SpY (i que era un dels grans atractius d'aquesta edició) s'ha hagut d'anul·lar a última hora. Hi han obligat motius de seguretat, després que les pluges dels últims dies fessin preveure una pujada del cabal del riu. Tot i aquest imprevist, el codirector del festival, Nacho Montó, assegura que aquesta edició és "molt interessant" perquè per primer cop agermana pintura amb escultura, i creu que això portarà més públic a veure les obres.

Ampliació:

Torna el festival Milestone Project per portar l'art urbà a diferents racons de la ciutat. La cita, que té lloc del 9 al 17 de setembre, incorpora l'escultura com a novetat d'aquesta cinquena edició. La previsió del festival era aixecar dues instal·lacions a les ribes del Ter però, finalment, una d'elles no es podrà fer a causa de les pluges dels darrers dies. Es tractava de l'escultura d'una cascada artificial, obra de l'artista SpY, que no es podrà exposar per l'augment del cabal del riu Ter.

L'altre gran reclam, les 15 escultures que es mouen a través de la corrent del riu, sí que s'ha pogut exposar i són la gran novetat que presenta enguany el festival. Precisament, el codirector del certamen, Nacho Montó, explica que la d'aquest any és la més interessant per la introducció de les escultures. "No tot és pintura en l'art urbà", remarca Montó.

A més de les escultures, però, com cada edició destaquen les diverses pintures que es fan es diferents espais i parets de la ciutat i rodalies. Un dels murals més impactants és el de l'artista de Terrassa Anna Taratiel, que estarà en un dels edificis del Parc Científic de la Universitat de Girona. Taratiel juga amb les formes geomètriques i les encaixa en una obra molt vistosa. "M'agrada buscar la forma i l'expressivitat de la geometria", explica l'artista.

Una altra pintura destacada és la del gallec Nano 4841, que estarà en una paret del barri de Pont Major. En aquest cas, l'artista també busca sorprendre amb formes rodones i rectes amb una proposta molt visual.

Entre tots els muntatges, però, la pintura que desperta més interès és la que guarneix tota l'estructura de la depuradora que hi ha darrere de l'hospital Josep Trueta, a tocar de les ribes del Ter. Allà, l'artista de Galícia 'Pelucas' hi exposa una obra colorista que pinta amb esprai i que també és molt vistosa.

Dissabte a sota les vies

Una de les activitats que s'estan convertint en un clàssic del Milestone és l'aportació de diferents artistes als pilars del viaducte del tren. En aquesta edició, els organitzadors han deixat aquest acte per l'últim dia del festival. Quatre artistes participants faran murals en diverses parets de sota les vies del tren en l'espectacle que s'ha batejat amb el nom de 'Sotavies Urban Gallery'.

Luce a Sarrià de Ter

Una activitat que ha aixecat expectació és la de l'artista Luce, que ha treballat a una de les parets del pavelló municipal d'esports de Sarrià de Ter (Gironès). Aquesta activitat suposa l'obertura internacional del festival i és que Luce ha exposat en llocs com França o Marroc, a més de multitud de ciutats de la resta de l'Estat.

30 obres de gran format

En aquests cinc anys de festival, ja s'han fet fins a 30 obres de gran format en diversos espais de la ciutat. Una de les més conegudes és la pintura de la cocollona que hi ha al carrer Bonastruch de Porta.

Aquest 2016, les diferents exposicions es mantindran obertes al públic fins el dissabte 17 de setembre, tot i que bona part de les instal·lacions i les pintures es mantindran un cop hagi acabat el festival Milestone Project. L'últim dia d'exposició, el festival ha organitzat una conferència de cloenda al Centre Cultural la Mercè, on es debatran diferents aspectes del pensament d'una de les figures homenatjades en aquesta cinquena edició del Milestone Project, Walter Benjamin. Els ponents seran Oriol Leira, Ignacio Castro Rey, Oriol Vergés, Anna Quintana i l'artista i poeta català Perejaume.