Menys assistències sanitàries i multes per orinar a la via pública durant les festes del Tura d'Olot

Durant els cinc dies de la festa major no hi va haver cap ingrés per coma etíl·lic de menors

Les Festes del Tura han transcorregut amb "molta tranquil·litat" i sense incidències importants respecte anteriors edicions. És un missatge que s'ha repetit en boca dels representants dels diferents actors –policies, comissió de festes, personal sanitari i Protecció Civil- en el balanç que s'ha fet aquest dijous.

El civisme ha predominat en les festes que van començar el 7 de setembre i es van allargar fins l'11 de setembre. No hi va haver cap denúncia per baralla ni tampoc per incompliment d'horaris de bars i establiments, i les sancions per orinar al carrer han estat menys que l'any passat. De les 53 del 2015 enguany n'hi ha hagut 43.

A nivell sanitari, es van haver de fer 105 assistències, 63 menys que l'any passat, és a dir, que s'han reduït un 37%. En total hi van haver 6 ingressos per coma etílic, tots de joves de més de 20 anys, que van ser donats d'alta al cap de poques hores.

Ampliació:

Les festes del Tura han transcorregut sense incidències importants a nivell de seguretat i amb més civisme que altres anys. Segons el cap de la Policia Municipal d'Olot, "cada cop són més cíviques i tranquil·les i ja es pot parlar d'una consolidació perquè s'hi està treballant entre tots perquè tothom pugui gaudir de la millor manera de les festes".
Les dades que s'han donat a conèixer aquest dijous així ho demostren. A nivell sanitari, hi ha hagut un 37% menys d'assistències –de les 168 de l'any passat s'ha passat a un total de 105-. La majoria han estat ferides de poca consideració i contusions i 9 persones van ser traslladades a l'Hospital Comarcal d'Olot i Comarcal de la Garrotxa per fer-se proves com ara ressonàncies. El dispositiu de la Creu Roja estava format per 76 persones.

Les urgències també s'han reduït. De les 51 del 2015 s'ha passat a 38, totes lleus, i amb menys menors que altres anys, destacant només el cas d'una adolescent que va fer-se mal en caure d'una atracció. Pel que fa als efectes de l'alcohol, es van registrar 6 comes etíl·lics que van haver de requerir l'ingrés a l'hospital però que van ser donats d'alta al cap de poques hores. Molts d'ells eren majors de 20 anys i no hi havia cap menor.

Menys multes per orinar i cap denúncia per baralla

A nivell policial, es van posar 8 queixes per sorolls –la mateixa que altres anys i tots a particulars- i 43 multes per orinar a la via pública, 10 menys que en l'edició passada. Des de la Policia Municipal s'atribueix aquesta davallada a l'augment de civisme –sobretot entre els mateixos olotins- que han entès que és un gest que embruta la ciutat i que a més a més hi ha agents de paisà que vigilen perquè no es produeixin aquests episodis d'incivisme.

Tampoc hi va haver cap denúncia per baralla ni cap cas d'agressió sexual, un tema que havia requerit el desplegament d'un protocol intern durant aquestes festes per abordar alguna d'aquestes situacions amb totes les eines necessàries.

Més controls policials però menys denúncies penals per alcoholèmia

Pel que fa a l'actuació dels Mossos d'Esquadra, s'han incrementat els controls d'alcoholèmia i drogues a les sortides de la ciutat però per contra hi ha hagut menys denúncies penals. Si bé no han transcendit les xifres concretes, el cap de l'Àrea Bàsica Policial del cos a la Garrotxa, Blai Ortiz, ha assenyalat que també s'han reduït de forma important els robatoris, sense que hi hagi hagut cap furt a l'interior de vehicles ni tampoc cap de destacable a establiments. Ortiz ha recordat que en altres edicions hi havia hagut "algun degoteig" de robatoris a les nits però enguany "ha estat l'edició més tranquil·la dels últims set o vuit anys, amb menys atestats policials penals". És per això, ha afegit Ortiz, que estan "molt satisfets" i esperen que l'any que ve se segueixi en aquesta línia.

Polseres per evitar la pèrdua de menors i la figura del col·laborador

Entre les novetats d'enguany, hi havia la distribució per primer cop de polseres identificatives per als nens amb l'objectiu d'evitar que es perdessin. En total es van posar 2.500 braçalets i alguns també a mascotes. Aquest any també es va comptar amb dotze persones que van participar com a col·laboradors de les festes, una experiència que des de l'ajuntament han valorat com a molt positiva i que preveuen potenciar de cara a l'any vinent.

El regidor de Festes d'Olot, Josep Berga, que enguany s'estrenava amb aquesta cartera ha reconegut haver quedat impressionat pels esforços i la quantitat de persones implicades a la festa perquè tot vagi sobre el previst. A banda de subratllar també l'augment del civisme i la tranquil·litat, també ha destacat la poca afectació pel mal temps ja que només es van haver d'anul·lar per la pluja mentre que les 151 restants es van dur a terme sense problemes.

La primera edició sense correbou es viu amb normalitat

Enguany era la primera edició de les festes del Tura sense que hi hagués el correbou, després que la no continuïtat d'aquest acte –un dels més multitudinaris- fos l'opció més votada en la consulta popular del juny passat. El regidor de Festes ha explicat que la ciutat ho ha viscut amb naturalitat i ha admès que aquest ha estat un tema que ha passat força desapercebut. No hi ha hagut cap incidència perquè, segons Berga, qui estava a favor d'aquest acte ho ha acceptat amb "resignació".

Com que no hi havia programat el correbou, la plaça de braus va acollir per primer cop l'espectacle final del correfoc, un acte que va tenir molt bona acollida i que va deixar fora a algunes persones. Els organitzadors del programa asseguren que es va poder donar un espectacle de qualitat per ser un recinte tancat i que preveuen repetir la fórmula de cara a les pròximes edicions.