La tempesta d'aquesta matinada ha deixat 100 litres a la Bisbal d'Empordà

Una dona ha resultat intoxicada per la caiguda d'un llamp en un quadre elèctric

La forta tempesta que s'ha registrat aquesta matinada a les comarques gironines han tingut un major impacte a la Bisbal de l'Empordà (Baix Empordà), on s'hi han registrat 100 litres per metre quadrat dels quals, una mica més de la meitat, han caigut en només una hora.

Com a resultat d'això, un arbre ha caigut damunt d'un cotxe aparcat al carrer Folch i Torras, hi ha zones del municipi que han patit talls elèctrics i Protecció Civil ha hagut d'aixecar les tapes dels embornals per evitar inundacions. Tot i que la tempesta ha estat molt forta, sobretot entre les dues i les quatre de la matinada, i ha anat acompanyada de llamps i trons, no ha provocat més danys.

La nota positiva de l'aiguat ha estat que ha permès donar treva a la sequera i omplir pous i aqüífers, després de l'episodi de contaminació que ha viscut el municipi aquest agost. L'alcalde, Lluís Sais, recorda que feia més d'un any i mig que el riu Daró no portava aigua i que, tot i que ara puguin respirar més tranquils, cal continuar treballant amb l'ACA per resoldre definitivament els problemes de la xarxa d'abastament d'aigua.

En un altre ordre de les coses, la caiguda d’un llamp a Castelló d’Empúries, a l’Alt Empordà, ha afectat la instal·lació elèctrica d’un immoble del carrer Arenal i una dona ha hagut de ser ingressada a l’Hospital de Figueres per una inhalació lleu de fum, tot i que ha estat donada d’alta poc després. La incidència s’ha produït al voltant de dos quarts de sis del matí.

El front de pluges ha anat acompanyat de tempestes, fort vent i llamps, ha deixat registres destacats, especialment a les comarques de Girona, com els 39,6 l/m2 en 30 minuts a La Bisbal d'Empordà, 30 l/m2 en 30 minuts a Fornells de la Selva (Selva), 27 l/m2 a Monells en mitja hora i 21 l/m2 en 30 minuts a Castell-Platja d'Aro.

Pel que fa avisos al 112 s'han realitzat 40 trucades, totes elles repartides entre l'Alt i el Baix Empordà.



Aigua als pous

La cara positiva de l'episodi de pluges fortes a la Bisbal és que augmenta el nivell d'aigua dels pous. "Després d'un any i mig sense baixar aigua pel Daró i amb els problema que hem tingut de contaminació provocat també per la sequera, l'increment del nivell freàtic és una molt bona notícia", ha explicat l'alcalde. Aquest agost, la Bisbal ha hagut de prohibir l'ús d'aigua d'aixeta per beure i cuinar arran de la presència d'herbicides a la xarxa de subministrament.

"Estem preocupats per la sequera que fa que tinguem pous a nivells molts baixos. La pluja i el fet que corri aigua pel riu incrementarà els cabals dels pous i això ens dóna una mica de tranquil·litat per als propers mesos", ha assegurat Sais. Tot i això, l'alcalde recorda que l'ajuntament i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) continuen treballant per trobar una solució definitiva als problemes d'abastament.

Postal poc habitual

La imatge poc habitual del Daró amb aigua ha fet que nombrosos veïns s'apropessin aquest dimecres als ponts que el creuen per mirar el riu i fer fotografies. També les escoles han aprofitat per portar els alumnes al Daró. "És una esdeveniment per a nosaltres i volem que els nens ho vegin", ha explicat una mestra, Rosa Maria.

"Ens fa gràcia perquè no corre mai aigua tot i que també és veritat que en baixarà durant dos dies i prou", ha explicat un veí de Fonteta, Rosendo Sabater. Ell i la seva família no han pogut dormir durant la nit per culpa de la tempesta. "Teníem por perquè feia uns trons i uns llampecs que semblava que ens havia de caure tot a sobre", ha detallat. A casa hi tenia els nebots, a qui la tempesta també ha despertat. "No ha sigut res, però en tres o quatre hores ha plogut molt, molt i molt", ha conclòs.