Girona vol impulsar el sector de la bicicleta i presenta un projecte per aconseguir fons europeus

Entre les accions principals destaca un pla pilot per millorar la seguretat dels ciclistes a les rotondes

Girona vol situar el món de la bicicleta com un dels sectors punters de l'economia de la ciutat. Per això, ha presentat un Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) per aconseguir finançament europeu.

El projecte és a quatre anys vista i té un pressupost d'1,9 MEUR (el 50% aportat per la UE). L'objectiu principal és millorar la competitivitat de les empreses gironines vinculades a la bicicleta i posar-les en contacte entre elles.

Per coordinar el projecte, es vol establir una seu física a l'hotel Inform, situat a la Copa, que s'haurà de rehabilitar. També es preveu fer un pla pilot per millorar la seguretat dels ciclistes a les rotondes, que començarà a la rotonda plaça de Salt (on hi ha el Wala). Aquest és el segon pla d'aquestes característiques que es presenta des de l'ajuntament, ja que al juliol en va presentar un altre dedicat al món de les indústries culturals amb un pressupost de 4,43 MEUR.

Ampliació:

Situar Girona com a "capital de la bicicleta". Aquest és l'objectiu que hi ha al darrera del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) per al sector econòmic de la bicicleta, que l'Ajuntament de Girona ja ha presentat a unes subvencions europees. El projecte és a quatre anys vista i té un pressupost d'1,9 MEUR (la meitat vindria d'ajudes europees).

La regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, ha destacat que aquest sector té molt de pes a la ciutat tant des del punt de vista turístic, com també professional (hi ha molts equips internacionals que entrenen aquí), i també des d'un punt de vista de la indústria de fabricació de bicicletes i complements. Per això, han redactat un projecte que vol vincular totes les empreses, posar-les en contacte, ajudar-les a internacionalitzar-se, a captar noves inversions i a fomentar la mobilitat sostenible a través d'una xarxa de carrils bici desenvolupada amb tecnologies innovadores i eficients.

Accions concretes

El projecte es concreta amb algunes accions, com és la reforma de l'hotel Inform (l'edifici de la Copa que usen l'associació de veïns i de petanca) per acollir l'oficina que coordinaria el projecte. El 40% del pressupost del PECT pot anar a inversió i, per tant, aquest és el projecte escollit per destinar-hi aquesta partida. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha reconegut que ara aquest edifici està força deteriorat i que la reforma també beneficiarà les entitats que podran continuar fent-lo servir.

Un altre dels projectes que inclou el pla és l'elaboració d'un pla pilot per estudiar formes segures per als ciclistes per circular per les rotondes. L'estudi es farà a la rotonda plaça de Salt (la del Wala) i, si funciona, es pot estendre a la resta de la ciutat.

Per elaborar aquest pla s'han convidat diferents agents, associacions i empreses del món de la bicicleta que al llarg dels mesos de juliol i agost han donat la seva opinió. Plana ha destacat que han comptat amb la col·laboració de més de 40 agents. El projecte es presenta, a més, en col·laboració amb el Consorci de Vies Verdes, Mou-te en Bici, Càritas-Ecosol i els ajuntaments de Vilablareix i Celrà.

Dos PECT presentats

L'alcadessa, Marta Madrenas, ha explicat que el projecte vol "dotar de més múscul" les empreses que treballen en el món de la bicicleta i ha destacat que, juntament amb les indústries culturals, són els dos eixos que han de marcar el desenvolupament econòmic de la ciutat.

Madrenas ha recordat que al juliol van presentar un PECT de 4,43 MEUR per al sector de la cultura i que, entre d'altres, incloïa la reforma d'una planta de l'antic Teatre Modern per ubicar-hi la seu. L'alcaldessa és conscient que serà difícil que la UE ofereix finançament per als dos projectes però, tanmateix, ha avançat que aconsegueixin o no els diners volen tirar endavant les línies que estableixen els dos plans. "Tinguem els diners d'Europa o no pensem tirar endavant els projectes, tot i que haurem d'adaptar els ritmes", ha dit.

El PECT del sector econòmic de la bicicleta es va presentar el dia 5 de setembre a la Generalitat (que és qui tramita aquestes ajudes) mitjançant un decret d'alcaldia. El ple d'aquest vespre ha de ratificar-lo.