Missatge de Puigdemont a Madrid: 'La solució és política'

El president assegura que Catalunya ha tornat a fer història per cinquè any consecutiu

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que Catalunya "ha tornat a fer història" i ha remarcat que és el cinquè any consecutiu que la societat catalana es mobilitza per demana la independència.

Per això, considera que "ja és hora" que la classe política espanyola mogui fitxa. "Ja és hora que qui n'ha de prendre nota en prengui, perquè això ha vingut per quedar-se", ha manifestat. Puigdemont, que ha assistit al batec a Salt, ha demanat a l'Estat que doni una resposta "política i no judicial" a la demanda que es fa des de Catalunya.

"Haurien d'entendre després de cinc anys de mobilitzacions extraordinàries a Catalunya que el que hi ha té molt de fonament, raó i és molt transversal com hem demostrat avui", ha valorat. Puigdemont ha participat de la manifestació acompanyat, entre d'altres, dels consellers Santi Vila i Dolors Bassa.

Ampliació:

Puigdemont ha estat el primer president que ha assistit a la manifestació que des de fa cinc anys organitzen l'ANC i Òmnium Cultural. Ha escollit fer-ho a Salt (Gironès), acompanyat dels consellers de Cultura, Santi Vila, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i de diversos alcaldes i diputats. La manifestació ha aplegat més de 135.000 persones a Salt, que ha omplert tots els trams de l'avinguda dels Països Catalans. Hi havia tanta gent que, fins i tot, la manifestació s'ha allargat 400 metres més enllà del perímetre marcat.

El president ha arribat uns minuts abans de les cinc de la tarda, acompanyat de la seva dona. Puigdemont ha seguit des de la primera fila tot l'acte i ha alçat el punt al ritme de la música tant quan ha tocat 'bategar' a Salt com quan s'ha fet de manera simultània a les cinc seus. El president ha estat també sostenint una estelada bona part de l'acte i ha entonat l'himne dels Segadors.

"Catalunya ha tornat a fer història"

En finalitzar l'acte, ha valorat la manifestació i ha assegurat que Catalunya "ha tornat a fer història" tant als ulls dels seus conciutadans com també "davant del món". "Hem demostrat que la gent no està en absolut cansada sinó que està molt motivada", ha subratllat. El president ha fet èmfasi en remarcar que, per cinquè any absolut, els actes organitzats per ANC i Òmnium Cultural han estat un èxit. I ha aprofitat per enviar un missatge al govern espanyol.

"És la cinquena vegada consecutiva que el país es comporta d'aquesta manera i ja és hora que qui n'ha de prendre nota en pregui, perquè això ha vingut per quedar-se", ha dit Puigdemont, que destaca que la Diada s'ha desenvolupat de manera cívica i sense cap incident. Segons el cap de l'executiu, l'Estat ha de moure fitxa perquè "la gent està mobilitzada fins al final".

Catalunya, clau per solucionar el bloqueig polític a l'Estat

A més, ha assenyalat la importància de Catalunya per resoldre el bloqueig polític a l'Estat. "És el moment que la classe política espanyola se n'adoni que sense Catalunya no es pot governar Espanya i que la solució a la demanda catalana és política i no judicial", ha assenyalat.

D'altra banda, el president també ha remarcat que la mobilització d'aquest any ha estat "molt transversal" tant socialment com territorialment. "Portem cinc anys de mobilitzacions extraordinàries a Catalunya i això demostra que el que demanem té molt de fonament, raó i és molt transversal", ha remarcat. Per últim, també ha volgut agrair als milers de catalans que s'han sumat a les mobilitzacions. "Els vull agrair que en el dia nacional del país hagin volgut enviar un missatge tant de cara a la nostra gent com al món sencer", ha sentenciat.