El curs escolar comença a les comarques gironines amb 314 mòduls prefabricats

El departament vol rebaixar aquest nombre de cara als propers anys

El curs escolar que arrenca el proper dilluns 12 de setembre ho farà amb un total de 314 mòduls prefabricats a les comarques de Girona que es reparteixen en un total de 107 centres educatius de la demarcació.

Una xifra que el departament ha explicat que pretén rebaixar en els propers anys i per això té en cartera un seguit d'actuacions per rebaixar el nombre de barracons de les escoles i instituts de les comarques de Girona.

El director dels serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, ha dit que “la voluntat i el compromís del departament és de treballar en diverses obres prioritàries” per rebaixar el nombre de barracons. Actualment, 175 dels mòduls es concentren en 28 centres que estan formats només per barracons i la resta es reparteixen en 79 centres que part de l'escola o institut està format per barracons.

Ampliació:

Les escoles i instituts de les comarques de Girona que inicien el curs escolar 16/17 aquest dilluns ho faran amb 314 mòduls prefabricats localitzats en un total de 107 centres de la demarcació. Una xifra que el departament d'ensenyament té en ment rebaixar i per això contempla algunes obres que el director dels serveis territorials d'ensenyament a Girona, Josep Polanco, ha qualificat de “prioritàries”. Algunes d'aquestes obres són les que s'han de realitzar a l'institut escola de Sant Joan de les Abadesses, millores en el Salvador Sunyer de Salt o en els instituts de Vilabrareix i el de Caldes de Malavella. Polanco ha explicat que ja estan en converses amb els diferents ajuntaments per anar avançant. Aquest curs s'han eliminat 7 mòduls prefabricats i se'n han instal·lat 19 a comarques gironines.

Amb tot, el director dels serveis territorials ha explicat que el curs s’iniciarà “amb total normalitat”, amb la incidència esperada de l'IES Pla de l'Estany que no disposarà del mòdul que falta instal·lar i per tant haurà de començar la primera setmana amb una reordenació dels alumnes.

En total aquest curs comptarà amb una reducció dels alumnes d'infantil i primària que es veu compensada per l'augment d'alumnes de secundària. Aquest augment es veu en alumnes de 1er d'ESO, que passa de 30.725 a 31.042 però destaca especialment el nombre d'estudiants de cursos postobligatoris. Tant els programes de batxillerat com els cicles formatius de grau mig i superior augmenten. Segons Polanco una de les raons és l'increment de l'oferta que fet el departament en la Formació Professional, uns estudis que són una prioritat del departament des de fa uns anys. Aquesta oferta a comarques de Girona es veu en la proposta de divuit nous cicles. Quatre de grau mig, 8 de grau superior i sis d'ensenyament de règim especial.

51 docents més

L'increment en el nombre d'alumnes de secundària ha obligat al departament a incrementar en 51 el nombre de professors a les comarques de Girona. Això ha fet que el nombre de centres de primària amb una ràtio de 25 alumnes arribi al 98,25% dels centres i que la de secundària, que contempla 30 alumnes per classe sigui del 93%. Amb tot les comarques de Girona tindran un total de 8.361 professors aquest curs. D’aquests destaca que 206 són llocs específics amb perfils professionals ideats pel centre. Un aspecte que ha aixecat crítiques en alguns sectors per falta de transparència a l'hora d'escollir el professor, però que Polanco defensa. “L'objectiu és que les escoles puguin desenvolupar el seu projecte educatiu”, remarcava el responsable d'ensenyament a Girona.

Pla experimental a escoles rurals

Una de les novetats d'aquest any és el pla experimental que ha dissenyat el departament en escoles rurals que acullen a nens de u a tres anys. Fins ara només s’aplicava a les demarcacions de Lleida i Tarragona i aquest any ho faran també quatre escoles gironines. L'escola de Cabanes, la Carles Fortuny d'Esponellà, la Santa Fe de Medinyà i la Vallgarriga de Sant Miquel de Fluvià.

Un escàndol

Per Comissions Obreres el nombre de barracons a les comarques de Girona és una prova més de la poca inversió del departament. Denuncien que en els últims 5 cursos s'ha retallat la inversió en educació. Per la seva banda, la secretària general d'educació de CCOO a Girona, Anna López, ha assegurat que els barracons donen una "sensació de provisionalitat" i que cal eliminar-los. López ha dit que no entenen per què sempre es busca el mateix recurs i ho ha vinculat a una falta de previsió del Departament d'Ensenyament que ha qualificat d'"alarmant".

El delegat sindical d'ensenyament de CCOO a Girona, Marcel Barben, ha demanat que es posi solució a la falta d'inversió i ha recordat que en 5 anys el nombre de docents ha baixat en un centenar malgrat que el d'alumnes continua pujant. Amb tot, Barben ha assegurat que la disminució de les ràtios que presenta el departament en infantil i primària és conseqüència de la baixada de la natalitat i de la variació demogràfica.
Barben i López també s'han queixat que la provisionalitat del departament arriba fins al punt que aquest divendres es fan assignacions de docents substituts d'escoles a professors que hauran d'anar dilluns a classe sense saber què els tocarà fer ni haver preparat res, cosa que sí que poden fer la resta de professors. "Els obliga a fer el treball de 10 dies, en una tarda" asseguren.

El sindicat ha explicat les retallades que ha patit l'educació referint-se als diners que el departament destina als cada alumne. Segons les xifres de Comissions obreres, el 2010 el departament destinava 4.460 euros per alumne i any i ara 2.935, una rebaixa del 34% que consideren "injustificada" i que demanen que es reverteixi en els pròxims anys. Amb tot, segons el sindicat, sí que es manté la qualitat de la dedicació dels professionals.

Falta de transparència

Comissions Obreres també ha denunciat la falta de transparència pel que fa a la contractació del personal docent. Un dels problemes que ha destacat Barben és que ara els directors de centre tenen l'opció de reclamar perfils determinats de professors, i això fa que persones que per llista els tocaria treballar no entrin perquè d'altres tenen un perfil que el centre demanda. "Això fa trontollar el sistema que teníem fins ara i que garantia una equitat", ha recalcat Barben que s'ha mostrat clarament en contra d'aquest sistema d'elecció en funció dels perfils de professor.

Eliminar el terç de jornada

Tant López com Barben han denunciat la precarietat laboral en la qual es troben alguns professors, i especialment s'han referit als que fan un terç de jornada. Barben ha detallat que l'opció del terç de jornada va ser "provisional" i ha considerat que s'hauria d'eliminar i passar a mitja jornada. "Hi ha professors que només van un dia i mig a classe en tota la setmana", ha assegurat Barben. El delegat sindical diu que això obliga a molts professors fer més hores del compte.