Primeres reunions per trobar una sortida als treballadors dels dos hotels de Lloret tancats per tenir la llum punxada

Al Sun Village i al Mediterranean Sand treballen més de 50 persones que encara no han cobrat el mes d'agost

Primeres reunions per trobar una sortida als treballadors dels dos hotels de Lloret de Mar (Selva) que estan tancats després que els enxampessin amb la llum punxada. Aquest matí, representants dels treballadors s'han reunit amb l'alcalde, Jaume Dulsat, i posteriorment la Inspecció de Treball ha anat al Sun Village –l'hotel on dijous hi va haver un incendi- per reunir-se amb la direcció i membres de CCOO.

Dels quatre hotels denunciats per tenir la llum punxada, n'hi ha dos que estan tancats: el Sun Village i el Mediterranean Sand, on hi treballen més de 50 persones que no saben què passarà i que, a més, encara no han cobrat la nòmina d'agost.

Des de CCOO demanen que la situació es resolgui, que la cadena pagui els deutes a Endesa i els hotels tornin a obrir. Després d'un primer contacte, està convocada per dijous una nova reunió a la Inspecció de Treball a Girona. "Avui comencem a dialogar, que ja és molt; l'empresa no pot amagar més el cap sota l'ala", ha dit el secretari d'Organització i Recursos, Antonio Ferro.

Ampliació:

L'escàndol dels hotels amb la llum punxada de Lloret es va destapar dijous passat, arran d'un incendi al Sun Village. Aquest hotel tenia la llum tallada per impagament des del novembre del 2015 però havien fet connexions il·legals per tornar a tenir subministrament. Des de dijous, l'hotel està tancat i els 32 treballadors es presenten cada dia a l'establiment per saber què passa amb la seva situació.

Arran de l'incendi, CCOO ha demanat per escrit informació a la direcció per saber en quina situació quedaven els treballadors. Com que no han aconseguir cap resposta, divendres van interposar una denúncia davant la Inspecció de Treball per vulneració dels drets d'informació i consulta dels treballadors i els seus representants.

Aquest dimecres, responsables de la inspecció s'han personat a l'hotel per trobar-se amb els responsables i poder aclarir la situació. A la trobada hi era present la directora dels hotels Sun Village i Mediterranean Sand, Sagrario Velasco (que és la germana de l'amo), representants dels treballadors i tècnics de la Inspecció de Treball. Durant la trobada han abordat tant la problemàtica del Sun Village com també la de l'hotel Mediterranean Sand, que també està tancat des de dilluns i ha deixat una vintena de treballadors sens feina.

Després de la reunió, el secretari d'Organització i Recursos de CCOO, Antonio Ferro, ha explicat que l'empresa ha de fer una proposta concreta per solucionar la situació. Ferro destaca que fins ara no han facilitat cap informació però que només el fet de poder-s'hi trobar ja suposa un pas endavant important. "Avui comencem a dialogar, que ja és molt; l'empresa no pot amagar més el cap sota l'ala", ha dit. A més, es dóna la situació que els treballadors del Sun Village i del Mediterranean Sand encara no han cobrat la nòmina d'agost.

Les parts s'han emplaçat dijous a una nova reunió a la Inspecció de Treball a Girona, on el sindicat espera que la cadena hotelera clarifiqui què pensa fer amb els treballadors. A partir, d'aquí, caldrà estudiar el cas de cadascun dels empleats per veure com se li compensa els dies que no han anat a treballar perquè els hotels estaven tancats "Ells s'han presentat cada dia al seu lloc de treball per demanar informació", ha defensat.

Ferro ha demanat a l'empresa que eixugui el deute al més aviat possible per tal que els dos hotels tornin a obrir i els altres dos que funcionen amb generadors "recuperin la normalitat". Als quatre establiments hi treballen uns 150 treballadors.

Aquest matí, els representants dels treballadors també s'han reunit amb l'alcalde, Jaume Dulsat, a l'Ajuntament de Lloret. El consistori vol que les parts s'entenguin i resolguin aviat el conflicte per no danyar més la marca turística de Lloret. L'alcalde, Jaume Dulsat, ha explicat que en les negociacions entre Endesa i la cadena hotelera també hi té un paper l'operador que porta els turistes als hotels (World2meet) que podria estar disposat a pagar una part del deute. El consistori ja ha avançat que podria emprendre accions legals contra la propietat per haver malmès la marca turística del municipi.

Negociacions per eixugar el deute

Paral·lelament a les reunions per solucionar el conflicte laboral, l'empresa està en negociacions amb Endesa per buscar la manera d'eixugar el deute i poder tornar a connectar la llum als quatre establiments. La cadena hotelera acumula un deute de 210.000 euros amb la companyia, que havia arribat a tallar la llum a tres dels quatre hotels per impagaments.

Concretament, ho va fer primer al Sun Village al novembre de 2015, al Marina Sand el desembre de 2015 i, en darrer lloc, al Mediterranean Sand el passat mes de febrer. En el cas del Savoy, tot i que no havien arribat a tallar la llum sí que hi havia deutes per rebuts impagats. A banda d'abonar l'import dels impagaments, la cadena també haurà de pagar pel consum estimat que ha defraudat al llarg d'aquests mesos en els tres hotels on la llum estava desconnectada.