Un terratrèmol de 3,6 graus sacseja Santa Coloma de Farners i rodalies

El sisme, que no hauria causat danys, ha estat percebut a gran part de la Selva

Un terratrèmol de 3,6 graus de magnitud a l’escala Richter ha sacsejat aquest diumenge al matí Santa Coloma de Farners i rodalies. El sisme, que inicialment no hauria causat danys materials ni personals, ha estat percebut a gran part de la Selva i comarques properes.

Protecció Civil informa que el telèfon d’emergències 112 ha atès més de 40 trucades de veïns. Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el terratrèmol s’ha produït a les 10.26 hores i l’epicentre s’ha detectat a uns 5 quilòmetres de profunditat al sud de Santa Coloma de Farners i dins el terme municipal de Riudarenes.

Donada la rellevant intensitat, l’ICGC detalla que el sisme ha estat àmpliament percebut al centre de la comarca de la Selva i percebut parcialment a la resta de la comarca, el Gironès i extrems nord del Maresme i el Vallès Oriental.

El sisme ha provocat moviment d'estris a les cases (quadres, gerros i altres elements decoratius) i veïns de la zona s'han alarmat i han trucat al telèfon d'emergències 112 de Catalunya, que ha atès 41 trucades de punts propers i alguns tan allunyats com Malgrat de Mar o l'Hospitalet de Llobregat. Les dues poblacions des d’on s’han rebut més avisos han estat Maçanet de la Selva (10) i Santa Coloma de Farners (6). El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha estat en contacte amb els cossos operatius de seguretat i emergències i amb les policies locals de la zona propera a l'epicentre. Algunes d'aquestes policies locals també han rebut trucades de veïns esglaiats, com és el cas de Sils i Santa Coloma de Farners. El SEM ha informat que no han hagut d'atendre cap persona a causa del sisme.

“Ràpid però molt fort”

El terratrèmol de 3.6 graus a l'escala de Richter d'aquest diumenge s'ha deixat notar al centre de Santa Coloma de Farners, tot i que l'epicentre s'ha situat uns quilòmetres més al sud, a la localitat de Riudarenes. L'alcalde de Santa Coloma, Joan Martí, destacava que “molts veïns s’han espantat perquè el tremolor ha estat ràpid però molt fort”. El sisme, que ha passat quan faltaven pocs minuts per dos quarts d'onze del matí ha durat pocs segons però la intensitat ha estat important, de fet s’ha deixat sentir fins a localitats tant llunyanes com l'Hospitalet de Llobregat.

Martí ha recordat que la Selva és una comarca amb una alta activitat sísmica, si bé el d'aquest diumenge ha estat “un dels més forts dels últims temps”. Martí explica que fa 8 anys va haver-hi un altre terratrèmol de consideració com el d'aquest diumenge, i en qualsevol cas es felicita perquè no hi ha hagut cap dany personal ni material. En aquella ocasió va ser un 23 de juny de 2008 quan un sisme de 3,1 graus a l'escala de Richter també es va fer notar entre els veïns del poble, per bé que, afortunadament, tampoc va causar danys ni personals ni materials. Martí explicava que molts veïns avui recordaven aquell episodi arran del tremolor d'aquest diumenge. Amb tot, el batlle recordava que “afortunadament no hem de lamentar cap desgràcia”. Els terratrèmols en aquesta zona són segons l'alcalde prou habituals però d'intensitat baixa i imperceptibles pels veïns de la zona de la comarca de la Selva.

Una rèplica de 2,5 graus

L'alcalde de Santa Coloma ha explicat que des de l'ICGC l'han informat que el sisme d'aquest diumenge ha tingut una rèplica de 2.5 graus a l'escala Richter, però que només han registrat els sismògrafs, i que per tant no s'ha deixat notar entre els veïns de Santa Coloma i localitats properes.