La calorada es reforça i augmenta el risc d’incendi forestal

Els termòmetres han fregat els 38ºC

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta pel reforçament de la calorada aquest cap de setmana amb temperatures extremadament elevades a gran part del territori per un mes de setembre. Segons dades de les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), els termòmetres freguen aquest dissabte els 38ºC a diferents punts de la Catalunya Central, Ponent i interior de Tarragona.

Destaquen els 37,7ºC d’Artés (Bages), els 37,6ºC del Masroig i Torroja del Priorat o els 37,5 de Cardona. La canícula, sumada a la situació de sequera de la vegetació, incrementa molt el risc d’incendis forestals i per això Protecció Civil ha emès també una prealerta del pla Infocat per risc alt de foc a una vintena de comarques de Catalunya i demana la col·laboració de la població per minimitzar el risc d’ignicions.

Les previsions meteorològiques indiquen que s’assoliran temperatures extremes des d’avui i durant els propers dies, especialment a les comarques de Ponent.

Les comarques amb més risc de temperatures extremes avui són: Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Segrià, Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell i, en menor mesura, Cerdanya, Berguedà, Bages, Anoia i Alta Ribagorça.

Demà, diumenge es preveu que l’episodi s’estengui i afecti a tot el territori però amb especial incidència a: Alt Empordà, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, Garrigues, Bages i Anoia.

Pel que fa a l’extrem sud del litoral, els valors més alts estan previstos per dilluns dia 5. L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha informat que el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) es troba en fase 2 d’alerta.